Papa Francisc: Rugăciunea lui Ilie

Publicatla 7 October 2020

07.10.2020, Vatican (Catholica) – Profetul Ilie este „unul dintre personajele cele mai fascinante din toată Sfânta Scriptură” – această afirmație a fost făcută de Papa Francisc astăzi, la audiența generală de miercuri, reluând seria de cateheze dedicată rugăciunii, după paranteza marcată de seria de cateheze dedicate îngrijirii creației. „În Biblie, Ilie apare pe neașteptate, în manieră misterioasă, prevenind dintr-un mic sat complet marginal; și la sfârșit va ieși din scenă, sub ochii discipolului Elizeu, într-un car de foc care îl duce în cer. Așadar, este un om fără o origine precisă și mai ales fără un sfârșit, răpit în cer: pentru aceasta întoarcerea sa era așteptată înainte de venirea lui Mesia, ca un precursor.”

Sfântul Părinte a continuat vorbind despre Ilie ca fiind „alimentat” de rugăciune. „Pentru aceasta este unul din personajele cele mai îndrăgite de tradiția monastică, așa încât unii l-au ales ca părinte spiritual al vieții consacrate lui Dumnezeu. Ilie este omul lui Dumnezeu, care se ridică drept apărător al primatului Celui Preaînalt. Și totuși, și el este constrâns să se confrunte cu propriile fragilități. Este greu de spus care experiențe i-au fost mai utile: dacă înfrângerea profeților falși pe muntele Carmel, sau rătăcirea în care constată că ‘nu este mai bun decât părinții săi’. În sufletul celui care se roagă, sentimentul propriei slăbiciuni este mai prețios decât momentele de exaltare, când pare că viața este o traversare de victorii și de succese. În rugăciune se întâmplă așa mereu: momente de rugăciune pe care noi le simțim că ne trag sus, chiar de entuziasm, și momente de rugăciune de durere, de ariditate, de încercări.”

Pontiful l-a definit pe Ilie drept omul cu viață contemplativă și, în același timp, cu viață activă, amintind de reacția sa împotriva regelui și reginei din acea vreme. Apoi a exclamat: „Câtă nevoie avem de credincioși, de creștini zeloși, care să acționeze în fața persoanelor care au responsabilități de conducere cu curajul lui Ilie, pentru a spune: ‘Acest lucru nu trebuie făcut! Acesta este un asasinat!’ Avem nevoie de spiritul lui Ilie. El ne arată că nu trebuie să existe dihotomie în viața celui care se roagă: stăm în fața Domnului și mergem în întâmpinarea fraților la care el ne trimite. Rugăciunea nu este o închidere cu Domnul pentru a ne machia sufletul: nu, aceasta nu este rugăciune, aceasta este prefăcătorie de rugăciune. Rugăciunea este o confruntare cu Dumnezeu și înseamnă a ne lăsa trimiși să îi slujim pe frați. Bancul de probă al rugăciunii este iubirea concretă față de aproapele. Și viceversa: credincioșii acționează în lume după ce mai înainte au tăcut și s-au rugat; altminteri acțiunea lor este impulsivă, este lipsită de discernământ, este o alergare obositoare fără țintă.”

Papa și-a încheiat cateheza spunând: „Într-o seară s-ar putea să ne simțim inutili și singuri. Atunci rugăciunea va veni și va bate la ușa inimii noastre. O margine a mantiei lui Ilie o putem lua noi toți, așa cum a luat jumătate din mantie discipolul său, Elizeu. Și chiar dacă am greșit ceva sau ne-am simți amenințați și înfricoșați, întorcându-ne în fața lui Dumnezeu cu rugăciunea vor reveni ca prin minune și seninătatea și pacea. Aceasta e ceea ce ne învață exemplul lui Ilie.”

Exprimaţi-vă opinia