Papa Francisc

30.09.2020, Vatican (Catholica) – Se tot vorbește în această perioadă de speranța „întoarcerii la normalitate”. Dar la care normalitate? Cea dinainte de pandemie, a spus Papa Francisc astăzi, nu era normalitate. De fapt normalitatea este a Împărăției lui Dumnezeu: „pâinea să ajungă la toți, organizarea socială să se bazeze pe contribuție, împărtășire și distribuire, cu duioșie, nu pe posesie, excludere și acumulare. Pentru că la sfârșitul vieții nu vom duce nimic în viața cealaltă!” Afirmațiile au fost făcute la audiența generală de astăzi, 30 septembrie, a noua din seria intitulată generic „A vindeca lumea”.

Sfântul Părinte a subliniat în discursul său că suferința exista și înainte de pandemie, acum fiind doar suplimentar evidențiată. A reveni la acea perioada nu reprezintă deci idealul, pentru că era o ” normalitate bolnavă de nedreptăți, inegalități și degradare ambientală. Normalitatea la care suntem chemați este aceea a Împărăției lui Dumnezeu, unde ‘orbii văd, șchiopii umblă, leproșii sunt curățați și surzii aud, morții învie, iar săracilor li se aduce vestea cea bună’. […] În normalitatea Împărăției lui Dumnezeu, pâinea ajunge la toți și mai rămâne, organizarea socială se bazează pe contribuție, împărtășire și distribuire, nu pe posesie, excludere și acumulare.”

Papa a subliniat că există o serie de nedreptăți care nu sunt nici naturale, nici inevitabile. „Sunt lucrare a omului, provin dintr-un model de creștere dezlipit de valorile mai profunde. Risipa mâncării de prisos: cu acea risipă se poate da de mâncare tuturor. Și acest lucru i-a făcut pe mulți să piardă speranța și a mărit incertitudinea și angoasa. Pentru aceasta, ca să ieșim din pandemie, trebuie să găsim îngrijirea nu numai pentru coronavirus – care este importantă! – ci și pentru marile virusuri umane și socio-economice. Nu trebuie ascunse, făcând o zugrăveală pentru ca să nu se vadă. Și sigur că nu putem să ne așteptăm ca modelul economic care este la baza unei dezvoltări nedrepte și nesustenabile să rezolve problemele noastre. Nu a făcut-o și nu o va face, pentru că nu o poate face.”

Audiența generală s-a încheiat cu îndemnul edificării unei societăți solidare și drepte, unei societăți participative, „unde cei din urmă sunt ținuți în considerare ca și cei dintâi””, unei societăți „în care se respectă diversitatea este mult mai rezistentă la orice tip de virus”. „Să punem acest drum de vindecare sub ocrotirea Fecioarei Maria, Maica Sănătății. Ea, care l-a purtat în sân pe Isus, să ne ajute să fim încrezător. Însuflețiți de Duhul Sfânt, vom putea lucra împreună pentru Împărăția lui Dumnezeu pe care Cristos a inaugurat-o în această lume, venind printre noi. […] Dumnezeu să ne dea să `virusăm` iubirea și să globalizăm speranța în lumina credinței.

Exprimaţi-vă opinia