Papa Francisc

29.09.2020, Vatican (Catholica) – Tema celei de-a 55-a Zile Mondiale a Comunicațiilor Sociale, care va fi marcată în mai 2021, a fost lansată marți, 29 septembrie. Tema este: „«Vino și vezi» (Ioan 1,46). A comunica întâlnind oamenii așa cum sunt și unde se află”. Cuvintele „Vino și vezi” sunt esențiale în Evanghelie. Înainte ca Evanghelia să fie vestită, înainte de cuvinte, sunt „priviri, mărturii, experiențe, întâlniri și apropiere. Într-un cuvânt – viață”. Aceste cuvinte, din Evanghelia după Ioan (1, 43-46), au fost alese de Papa Francisc, cu subtitlul „A comunica întâlnind oamenii așa cum sunt și unde se află”.

Iată întregul pasaj evanghelic: „A doua zi, voia să plece în Galileea și l-a găsit pe Filip. Isus i‑a zis: «Urmează-mă!» Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei și a lui Petru. Filip l-a întâlnit pe Natanael și i-a zis: «L-am găsit pe cel despre care au scris Moise, în Lege, și Profeții, pe Isus, fiul lui Iosif din Nazaret». Dar Natanael i-a zis: «Poate fi ceva bun din Nazaret?» Filip i-a zis: «Vino și vezi!»” Amintim că Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale a fost dorită de Conciliul Vatican II, fiind marcată în duminica dinaintea Duminicii Rusaliilor.

Un mesaj care însoțește anunțarea temei spune: „În schimbarea epocală pe care o trăim, într-un timp care ne obligă la distanțare socială din cauza pandemiei, comunicarea poate permite apropierea necesară pentru a recunoaște ceea ce este esențial și pentru a înțelege cu adevărat semnificația lucrurilor. Nu cunoaștem adevărul dacă nu îl experimentăm, dacă nu întâlnim oameni, dacă nu participăm la bucuriile și durerile lor. Vechea zicală «Dumnezeu te întâlnește unde ești» poate fi un ghid pentru cei angajați în comunicații, ce lucrează în Biserică. În chemarea primilor discipoli, cu Isus care a mers să îi întâlnească și să îi invite să îl urmeze, vedem și invitația de a folosi toate mijloacele de comunicare, în toate formele lor, pentru a ajunge la oameni așa cum sunt și acolo unde trăiesc ei.”

Sursa: Vatican News, ediția engleză

Exprimaţi-vă opinia