Mons. Luis Ladaria Ferrer SJ

22.09.2020, Vatican (Catholica) – Congregația Vaticanului pentru Doctrina Credinței (CDC) a criticat apelul teologilor germani pentru primirea Împărtășaniei de către catolici la protestanți și invers. Într-o scrisoare către Episcopul Georg Bätzing, președintele Conferinței Episcopilor Germani, CDC a spus că propunerea nu respectă înțelegerea Bisericii Catolice privind Euharistia și Preoția. Scrisoarea, din 18 septembrie, a fost semnată de prefectul CDC, Cardinalul Luis Ladaria, și de secretarul CDC, Arhiepiscopul Giacomo Morandi, fiind însoțită de o notă doctrinară de patru pagini.

Scrisoarea și nota, obținute de CNA, au fost declanșate de un document intitulat „Împreună la masa Domnului”, emis de grupul de studiu ecumenic al teologilor protestanți și catolici (ÖAK) în septembrie 2019. Textul de 57 de pagini susținea „ospitalitatea euharistică reciprocă” între catolici și protestanți, pe baza acordurilor ecumenice anterioare privind Euharistia și Preoția. Scrisoarea CDC spune: „În documentul menționat anterior este subevaluată problema unității Euharistiei și a Bisericii, în care Euharistia presupune și creează unitate în comuniunea Bisericii și în credința ei legată de Papă și Episcopi.”

„Perspectivele teologice esențiale și indispensabile ale teologiei euharistice a Conciliului Vatican II, care sunt împărtășite în mare cu tradiția ortodoxă, din păcate nu au fost reflectate în mod adecvat în text.” CDC susține că prefectul Congregației Vaticanului pentru Episcopi, Cardinalul Marc Ouellet, a solicitat o evaluare doctrinară a documentului în luna mai. Acesta a menționat că Episcopii germani au discutat textul în ședința plenară din luna respectivă, la Mainz. CNA Deutsch, partenerul de știri în limba germană al CNA, a raportat că ÖAK a adoptat documentul privind Împărtășania reciprocă sub co-președinția Mons. Bätzing și a Episcopului luteran pensionar Martin Hein. Se mai spune că Mons. Bätzing a anunțat recent că recomandările textului vor fi puse în practică la Congresul Bisericii Ecumenice de la Frankfurt din mai 2021. ÖAK a fost fondat în 1946, pentru a consolida legăturile ecumenice. Este un organism independent atât de Conferința Episcopilor Catolici germani, cât și de Biserica Evanghelică din Germania (EKD), o organizație care reprezintă 20 de grupuri protestante, dar informează ambele organe despre deliberările sale.

CDC a subliniat că au rămas diferențe semnificative în înțelegerea Euharistiei și a Preoției între protestanți și catolici. „Diferențele doctrinare sunt încă atât de importante încât, în prezent, exclud participarea reciprocă la Cina Domnului și la Euharistie”, se spune. „Prin urmare, documentul nu poate servi drept ghid pentru o decizie individuală de conștiință cu privire la abordarea Euharistiei”. CDC adaugă că textul ÖAK ar trebui să inspire discuții teologice suplimentare. Dar a avertizat împotriva oricăror pași către Împărtășirea inter-confesională. „O deschidere a Bisericii Catolice către masa euharistică cu Bisericile membre ale EKD în starea actuală a discuției teologice ar deschide în mod necesar noi rupturi în dialogul ecumenic cu Bisericile Ortodoxe, nu numai în Germania”, se mai citește în răspunsul CDC.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia