Papa Francisc

17.09.2020, Vatican (Catholica) – Papa Francisc le-a mulțumit preoților bolnavi și vârstnici pentru mărturia lor tăcută despre Evanghelie. A făcut-o prin intermediul unui mesaj difuzat joi, în care a subliniat valoarea sfințitoare a fragilității și suferinței. „În special vouă, dragi confrați, care experimentați bătrânețea sau ceasul amar al bolii, simt nevoia să vă mulțumesc. Vă mulțumesc pentru mărturia iubirii fidele față de Dumnezeu și de Biserică. Vă mulțumesc pentru proclamarea în tăcere a Evangheliei vieții”, a scris Sfântul Părinte în mesajul publicat pe 17 septembrie.

„Pentru viața noastră preoțească, fragilitatea poate fi ‘ca focul celui care topește și ca leșia celui care spală’ (Malahia 3,20); ea, înălțându-ne spre Dumnezeu, ne curăță și ne sfințește. Nu ne temem de suferință: Domnul poartă crucea cu noi!”, a spus Pontiful. Cuvintele sale au fost adresate unei adunări de clerici vârstnici și bolnavi, organizată pe 17 septembrie la un Sanctuar marian din Lombardia, regiunea italiană cea mai afectată de pandemie. În mesajul său, Papa Francisc a reamintit că în cea mai dificilă perioadă a pandemiei – „plină de o tăcere asurzitoare și de un gol pustiu” – mulți oameni și-au ridicat privirea spre cer.

„În ultimele câteva luni, am experimentat cu toții restricții. Zilele petrecute într-un spațiu limitat, păreau interminabile și mereu la fel. Am simțit lipsa afecțiunii celor dragi și a prietenilor. Teama de contaminare ne-a amintit de precaritatea noastră”, a spus el. „Practic, am experimentat ceea ce unii dintre voi, precum și mulți alți oameni în vârstă, experimentează în fiecare zi”, a adăugat Papa. Preoții în vârstă și Episcopii lor s-au întâlnit la Sanctuarul Santa Maria del Fonte din Caravaggio, un orășel din provincia Bergamo unde numărul deceselor a fost de șase ori mai mare în martie 2020 decât în anul precedent din cauza coronavirusului. În Dieceza de Bergamo, cel puțin 25 de preoți au murit după ce au contractat Covid-19.

Adunarea în onoarea preoților în vârstă este un eveniment anual organizat de Conferința Episcopală din Lombardia. Acum este la al șaselea an, dar în această toamnă capătă o semnificație suplimentară în lumina suferințelor sporite experimentate în această regiune din nordul Italiei, unde mii de persoane au murit în perioada de interdicție de 8 săptămâni privind înmormântările și diverse celebrări liturgice. Papa Francisc, care are el însuși 83 de ani, a spus că experiența din acest an ne-a amintit „să nu pierdem timpul care ni se dă” și a subliniat frumusețea întâlnirilor personale. „Dragi frați, vă încredințez pe fiecare dintre voi Fecioarei Maria. Către ea, Maica preoților, îmi îndrept rugăciunea pentru numeroșii preoți care au murit de acest virus și pentru toți câți trec prin procesul de recuperare. Vă transmit binecuvântarea mea din inima. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.”

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia