17.09.2020, Vatican (Catholica) – A rămas așa de imprimată în memoria Papei imaginea bunicii de la Iași, întâlnită în timpul călătoriei în România din 2019, cu fața zâmbitoare și ținând în brațe nepoțelul de câteva luni, încât Papa Francisc a voit să fie tipărită fotografia ei. O cartolină în culori, pe verticală, creată chiar de Pontif, pe care Jorge Mario Bergoglio o distribuie în aceste zile tuturor Episcopilor, conducătorilor de dicastere, colaboratorilor și oaspeților primiți în audiențe în Palatul Apostolic. Un semn pentru a aminti importanța raportului dintre tineri și bătrâni.

Fotografia, difuzată anul trecut de Vatican News și tipărită acum de LEV (Libreria Editrice Vaticana), o prezintă pe bătrâna zâmbitoare cu un batic pe cap, în timp ce îl ține în brațe pe nepotul de câteva luni, înfofolit într-un costumaș albastru. La trecerea prin mulțime a papamobilului, cu ocazia întâlnirii cu tinerii și familiile în Piața Palatului Culturii din Iași (1 iunie 2019), bunica l-a ridicat pe prunc dincolo de balustrade pentru a-l arăta Papei Francisc.

Papa a privit și el și s-a emoționat. A mărturisit aceasta în discursul care a urmat după câteva minute adresat tinerilor români: „Termin, mai rămâne un paragraf, dar nu vreau să neglijez să spun o experiență pe care am avut-o în timp ce intram în piață. Era o bătrână, destul de bătrână, bunică. În brațe avea nepotul de două luni mai mult sau mai puțin, nu mai mult. Când am trecut mi l-a arătat. Zâmbea, și zâmbea cu un zâmbet de complicitate, ca și cum mi-ar spune: «Uite, acum eu pot să visez!» Pe moment, m-am emoționat și nu am avut curajul să merg și să o aduc aici în față”, a spus Sfântul Părinte dezlipindu-se de textul scris. Și a adăugat: „Pentru aceasta povestesc aceasta. Bunicii visează când nepoții merg înainte, iar nepoții au curaj când iau rădăcinile de la bunici.”

Tot aceste cuvinte sunt prezentate pe spatele cartolinei cerute de Papa. Conform informațiilor culese de Vatican Insider, acesta ar fi motivul vizitei neașteptate pe care Papa Francisc a făcut-o la sfârșitul lui august în sediul Libreria Editrice Vaticana, despre care a făcut aluzie site-ul Il Sismografo. În titlul cartolinei este citată în schimb o frază a profetului Ioel: „După aceea, voi revărsa Duhul Meu peste orice făptură: vor profeți fiii voștri și fiicele voastre, bătrânii voștri vor avea vise și tinerii voștri vor avea viziuni” (Il 3,1). Este versetul pe care Papa Francisc îl amintește încontinuu în predici sau în discursuri în timpul întâlnirilor cu tineretul, pentru a sublinia cât de vital este pentru prezentul și viitorul societății moderne un raport sănătos între generații vechi și noi. Temă îndrăgită de Pontiful argentinian care nu a ascuns niciodată legătura profundă cu bunica Rosa, care, așa cum a destăinuit în diferite ocazii, a fost fundamentală și pentru creșterea sa spirituală.

„Tradiția este garanția viitorului și nu urna cenușii”, afirma muzicianul Gustav Mahler. Și această frază l-a impresionat pe Papa Francisc, care a citat-o în conferința de presă din zborul de întoarcere din România. Interpelat de jurnaliști cu privire la raportul cu predecesor, Papa Benedict al XVI-lea, Papa Francisc a amintit și cu acea ocazie pe bunica română: „Sunt bucuros, pentru că la Iași am făcut referință la bunica aceea [cu nepoțelul nou-născut în brațe]: a fost un gest de «complicitate», și cu ochii aceia… În acel moment eram atât de emoționat încât nu am reacționat și apoi papamobilul a mers înainte; așadar, aș fi putut să îi spun acestei bunici să vină în față, pentru a arăta acel gest… Și i-am spus Domnului Isus: «Este o durere, dar Tu ești capabil să o rezolvi». Și profesionistul nostru Francesco [fotograf], când a văzut comunicarea pe care am avut-o cu acea femeie cu ochii, a făcut fotografia și acum este publică: am văzut-o în această după-amiază pe Vatican Insider. Acestea sunt rădăcinile, și aceasta va crește. Nu va fi ca mine, dar eu dau ceea ce este al meu. Este importantă această întâlnire [între bătrâni și tineri].”

Nu este prima dată când Papa dă să fie tipărită o cartolină ca amintire pentru problemele care se află la inima sa. În zborul de dus pentru călătoria apostolică în Chile, în ianuarie 2018, Bergoglio a împărțit jurnaliștilor din avion imaginea copilului din Nagasaki care transporta pe umeri pe frățiorul mort în timpul bombardamentului atomic. O fotografie cruntă, făcută de nord-americanul Joseph Roger O’Donnell, prin care Papa a lansat un avertisment împotriva oricărui conflict, îndeosebi „al treilea război mondial pe bucăți”, care tulbură lumea de astăzi. (material Vatican Insider, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)

Sursa: InfoSapientia.ro

Exprimaţi-vă opinia