pr. Roberto Malgesini

15.09.2020, (Catholica) – Pr. Roberto Malgesini era cunoscut pentru devotamentul său față de persoanele fără adăpost și pentru migranții din Dieceza de Como, din nordului Italiei. Preotul a murit pe o stradă din apropierea bisericii din parohia sa, după ce a suferit mai multe răni provocate prin înjunghiere, inclusiv una în dreptul gâtului, în jurul orei 7 AM, marți, 15 septembrie. La scurt timp după aceea, un bărbat de 53 de ani din Tunisia s-a predat singur poliției. Bărbatul se pare că suferă de unele afecțiuni psihice și era cunoscut de pr. Malgesini, care îl lăsase să doarmă într-o cameră pentru persoanele fără adăpost, dintr-un complex administrat de parohie.

Pr. Malgesini a fost coordonatorul unui grup ce ajuta persoane în situații dificile. În dimineața în care a fost ucis era așteptat la un mic dejun pentru persoanele fără adăpost. În 2019 a fost amendat de polițiștii locali pentru că a hrănit oamenii care locuiau sub porticul unei foste biserici. Episcopul Oscar Cantoni va conduce un rozariu pentru pomenirea pr. Malgesini în Catedrala din Como, pe 15 septembrie, de la 20:30. El a spus: „suntem mândri, ca Episcop și ca Biserică, de preotul care și-a dat viața pentru Isus în ‘cei mici’”. O declarație a biroului diecezan de presă spune că „în fața acestei tragedii, Biserica din Como se bazează pe rugăciune pentru preotul ei, pr. Roberto, și pentru persoana care l-a lovit omorât”.

Ziarul local Prima la Valtellina l-a citat pe Luigi Nessi, un voluntar care a lucrat cu Malgesini, spunând că „era o persoană care trăia Evanghelia zilnic, în fiecare moment al zilei”. Pr. Andrea Messaggi a declarat pentru La Stampa: „Roberto a fost o persoană simplă. A vrut doar să fie preot și cu ani în urmă i-a împărtășit această dorință fostului Episcop de Como. Pentru aceasta a fost trimis la Sf. Rocco, unde în fiecare dimineață ducea mic-dejunuri calde oamenilor străzii. Aici îl cunoșteau toți, îl iubeau cu toții.” Moartea preotului a provocat durere în comunitatea de migranți, a raportat La Stampa. Roberto Bernasconi, directorul filialei diecezane a Caritas, l-a descris pe pr. Malgesini drept „o persoană blândă”. „Și-a dedicat toată viața celor marginalizați, conștient de riscurile la care se expunea”, a spus Bernasconi. „Orașul și lumea nu au înțeles misiunea sa.”

La aflarea veștii, zeci de membri ai comunității de migranți din Como s-au adunat la fața locului cu lacrimi în ochi. „Pentru mine era ca un tată”, a spus Gabriel Năstase, de 36 de ani, pentru IlFattoQuotidiano.it. „Când am venit din România, singur, fără casă și fără slujbă, el a fost primul care m-a ajutat. Apoi am găsit un loc de muncă, dar am ținut întotdeauna legătura cu el. Dacă aveam nevoie de medicamente, să fiu însoțit într-o vizită, îl sunam. Nu merita să moară așa. Sper să i se facă dreptate.” Printre cei prezenți la locul crimei, un alt asistat de pr. Malgesini a spus ceva asemănător: „Veneam aici în fiecare dimineață să mănânc ceva”, a spus un tânăr ghanez, care stătea pe scările bisericii. „În această dimineață am ajuns la 7.30 și am văzut un cadavru la pământ, dar nu m-au lăsat să mă apropii. Abia mai târziu am aflat că era Don Roberto. Pentru mine astăzi este o zi foarte tristă.”

Exprimaţi-vă opinia