09.09.2020, Vatican (Catholica) – „Un virus care nu știe de bariere, granițe sau distincții culturale și politice trebuie să fie înfruntat cu o iubire fără bariere, granițe sau distincții”, a spus Papa Francisc astăzi, 9 septembrie, la audiența generală, desfășurată din nou în curtea interioară a Palatului Apostolic, cu participarea a sute de credincioși. Pontiful a ajuns acum la a șasea cateheză dintr-o serie care are într-un fel ca temă chiar pandemia care continuă să afecteze oamenii la scară mondială. „Răspunsul creștin la pandemie și la respectivele crize socio-economice se bazează pe iubire, înainte de toate iubirea față de Dumnezeu care ne precedă mereu.”

Insistând pe iubire, Sfântul Părinte a spus că ea „poate genera structuri sociale care ne încurajează mai degrabă să împărtășim decât să ne întrecem, care ne permit să îi includem pe cei mai vulnerabili și nu să îi rebutăm, și care ne ajută să exprimăm ceea ce este mai bun din natura noastră umană și nu ceea ce este mai rău”. Iubirea, a continuat el, este incompatibilă cu cultura rebutului. „Dimpotrivă, dacă soluțiile la pandemie poartă amprenta egoismului, fie el al persoanelor, firmelor sau națiunilor, probabil că putem ieși din coronavirus, însă cu siguranță nu din criza umană și socială pe care virusul a evidențiat-o și a accentuat-o. Așadar, fiți atenți să nu construiți pe nisip!”, a avertizat Papa.

Tema iubirii a fost legată în cateheza de azi de cea a bunului comun. „Pentru a construi o societate sănătoasă, inclusivă, dreaptă și pașnică, trebuie să facem aceasta pe stânca bunului comun. Bunul comun este o stâncă. Și aceasta este misiunea noastră a tuturor, nu numai a vreunui specialist. Sfântul Toma de Aquino spune că promovarea bunului comun este o obligație de dreptate care apasă asupra fiecărui cetățean. Fiecare cetățean este responsabil al bunului comun. Și pentru creștini este și o misiune. Așa cum învață Sfântul Ignațiu de Loyola, a orienta eforturile noastre spre bunul comun este un mod de a primi și a răspândi gloria lui Dumnezeu.”

Sfântul Părinte a mai spus: „Coronavirusul ne arată că adevăratul bun pentru fiecare este un bun comun nu numai individual și, viceversa, bunul comun este un adevărat bun pentru persoană. Dacă o persoană caută numai propriul bun este un egoist. În schimb persoana este mai mult persoană când propriul bun îl deschide la toți, îl împărtășește. Sănătatea, în afară de a fi individuală, este și un bun public. O societate sănătoasă este aceea care se îngrijește de sănătatea tuturor.” Subliniind că din păcate politica nu caută mereu binele comun, a amintit că au fost și politicieni sfinți. Cheia pentru așa ceva, a explicat Pontiful, este „înrădăcinarea propriilor acțiuni în principiile etice. Creștinii, în mod deosebit credincioșii laici, sunt chemați să dea mărturie bună despre aceasta și pot face aceasta grație virtuții carității, cultivând dimensiunea sa socială intrinsecă.”

Papa a încheiat spunând: „Așadar este timpul de a mări iubirea noastră socială – vreau să subliniez aceasta: iubirea noastră socială – contribuind toți, pornind de la micimea noastră. Bunul comun cere participarea tuturor. Dacă fiecare își aduce propria contribuție și nimeni nu este lăsat în afară, vom putea regenera relații bune la nivel comunitar, național, internațional și în armonie și cu ambientul. Astfel în gesturile noastre, chiar și cele mai umile, va deveni vizibil ceva din imaginea lui Dumnezeu pe care o purtăm în noi, pentru că Dumnezeu este Treime, Dumnezeu este iubire. Aceasta este cea mai frumoasă definiție a lui Dumnezeu din Biblie. Ne-o dă apostolul Ioan, care îl iubea mult pe Isus: Dumnezeu este iubire. Cu ajutorul său, putem vindeca lumea muncind toți împreună pentru bunul comun, nu numai pentru propriul bun, ci pentru bunul comun, al tuturor.”

Exprimaţi-vă opinia