Episcopul Shelton Fabre

28.08.2020, (Catholica) – Episcopii Statelor Unite ale Americii solicită catolicilor să se roage și să postească vineri pentru a pune capăt rasismului, în urma tulburărilor din Wisconsin din această săptămână. „În mijlocul tulburărilor rasiale în desfășurare în țara noastră, ne reafirmăm angajamentul de a căuta în mod pașnic dreptatea rasială”, a declarat joi Episcopul Shelton Fabre de Houma-Thibodaux, președintele comitetului anti-rasism al Conferinței Episcopilor Americani. Vineri, 28 august, se împlinesc 57 de ani de la marșul drepturilor civile la Washington, unde dr. Martin Luther King Jr. a susținut celebrul său discurs „I have a dream”.

Episcopul Fabre le-a cerut catolicilor să se roage și să postească pentru a pune capăt rasismului, fie vineri, fie pe 9 septembrie, în sărbătoarea Sf. Petru Claver – preot și aboliționist spaniol, care a slujit cauza sclavilor africani din America de Sud, în secolul al XVII-lea. „Reiterăm valoarea celor a căror viață umană și demnitate în această țară sunt marginalizate prin rasism și nevoia de a lupta pentru ei, inclusiv pentru nenăscuți”, a spus prelatul. Împușcarea de către poliție a unui bărbat afro-american în Kenosha, Wisconsin, a declanșat în oraș proteste pașnice, dar și revolte violente. De asemenea, grupuri armate s-au adunat în oraș pentru a proteja diversele afaceri locale, să nu fie jefuite sau vandalizate.

Proteste și revolte au izbucnit și în alte orașe în ultimele câteva luni, după uciderea unor afro-americani, printre care Ahmaud Arbery, Breonna Taylor și George Floyd. Jacob Blake, în vârstă de 29 de ani, a fost împușcat de un ofițer de poliție din Kenosha, duminică după-amiază, după ce ar fi fost implicat într-o altercație și se îndrepta spre mașină, deschizându-și ușa. Pe când s-a aplecat, ofițerul Rusten Sheskey a tras de șapte ori în spatele lui Blake. Un alt ofițer era în spatele lui, cu arma îndreptată spre Blake. Blake a fost dus la un spital din zona Milwaukee; a paralizat de la brâu în jos, conform avocatului familiei.

Au urmat tensiuni în Kenosha, pe lângă proteste pașnice având loc și acte de vandalizare a unor magazine. Un angajat al parohiei St. James din centrul Kenosha a declarat pentru CNA că biserica a fost vandalizată, dar nu a suferit pagube grave. Se pare că mulți participanți la proteste și revolte au venit din afara orașului. Grupuri de cetățeni înarmați s-au adunat în oraș pentru a sta de pază în fața magazinelor și firmelor. Marți seară, un bărbat înarmat a ucis două persoane și a rănit o a treia. Suspectul, tânărul alb de 17 ani, Kyle Rittenhouse, a venit în Kenosha din Illinois, susține el, pentru a păzi firmele, fiind arestat miercuri și acuzat de omucidere intenționată de gradul I. Într-un videoclip se vede un bărbat, despre care se presupune că este Rittenhouse, alergând pe stradă cu o pușcă, urmărit de mai multe persoane; la un moment dat a căzut, s-a întors și a tras cu pușca în cei ce îl urmăreau.

Episcopul Fabre le-a cerut catolicilor să se roage și să postească, să participe la o Liturghie pentru repararea păcatelor sau să se roage Rozariul, să ceară mijlocirea sfinților care au luptat împotriva rasismului în viața lor, precum Sf. Katharine Drexel sau Sf. Peter Claver. „Trebuie să continuăm lupta împotriva relelor actuale din societății noastre, iar cu cuvintele dr. King, refuzăm să credem că ‘banca justiției este falimentată’”, a spus Episcopul Fabre. A citat din discursul lui King din 1963, „I have a dream”, în care acesta spunea că Declarația de Independență este „o notă a promisiunii” că „tuturor bărbaților, da, de culoare, precum și albi, li se vor garanta drepturile inalienabile pentru viață, libertate și fericire”. Episcopul Fabre a spus joi: „Această notă a promisiunii trebuie satisfăcută”. Zeci de mii de persoane se așteaptă să meargă vineri la Washington DC, pentru a protesta împotriva rasismului. Arhiepiscopul Wilton Gregory de Washington DC, va oferi, de asemenea, vineri, o Liturghie pentru pace și justiție, pentru a comemora Marșul de la Washington din 1963.

Exprimaţi-vă opinia