Papa Francisc: Economia este bolnavă

Publicatla 27 August 2020

26.08.2020, Vatican (Catholica) – Continuând seria de cateheze de la audiența generală de miercuri, Papa Francisc a subliniat încă o dată modul în care pandemia a scos la iveală diverse probleme sociale existente încă dinaintea apariției virusului. „Trebuie să o spunem simplu: economia este bolnavă. S-a îmbolnăvit. Este rodul unei creșteri economice nedrepte – aceasta este boala: rodul unei creșteri economice nedrepte – care face abstracție de valorile umane fundamentale. În lumea de astăzi, puțini foarte bogați posedă mai mult decât tot restul omenirii. Repet, pentru că ne va face să ne gândim: puțini foarte bogați, un mic grup, posedă mai mult decât tot restul omenirii. Este statistică pură. Este o nedreptate care strigă la cer!”

Sfântul Părinte a ținut din nou cateheza din biblioteca Palatului Apostolic, dar de săptămâna viitoare aceste întâlniri vor fi cu public. A revenit la o temă dragă lui: aceea a raportului omului cu mediul. „Suntem aproape să depășim multe din limitele planetei noastre minunate”, a avertizat el, „cu consecințe grave și ireversibile: de la pierderea de biodiversitate și de la schimbarea climatică până la creșterea nivelului mărilor și la distrugerea pădurilor tropicale. Inegalitatea socială și degradarea ambientală merg mână în mână și au aceeași rădăcină, aceea a păcatului de a voi să se posede, de a voi să se domine frații și surorile, de a voi să se posede și să se domine natura și pe Dumnezeu însuși.” Desigur, nu așa ar trebui să stea lucrurile, Pontiful amintind din catehism că omul trebuie să se îngrijească de creație, să o administreze, nu să o domine.

„De fapt, pământul ne precedă și ne-a fost dat, a fost dat de Dumnezeu întregului neam omenesc”, a spus el. „Deci este datoria noastră să facem în așa fel încât roadele sale să ajungă la toți, nu numai la unii. Și acesta este un element-cheie al relației noastre cu bunurile pământești. […] De fapt, proprietatea unui bun face din cel care îl posedă un administrator al Providenței, pentru a-l face să rodească și a împărți roadele sale cu alții. Noi suntem administratori ai bunurilor, nu stăpâni. Administratori. ‘Da, dar bunul este al meu’. Este adevărat, este al tău, însă pentru a-l administra, nu pentru a-l avea în mod egoist pentru tine.” Un exemplu pozitiv ni-l oferă primele comunități creștine, a amintit Papa, care „puneau în comun toate bunurile lor, mărturisind harul îmbelșugat al lui Cristos asupra lor”.

În schimb, astăzi „homo sapiens se deformează și devine un soi de homo oeconomicus – în sens inferior – individualist, calculator și dominator. Uităm că, fiind creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, suntem ființe sociale, creative și solidare, cu o imensă capacitate de a iubi. […] Când obsesia de a poseda și a domina exclude milioane de persoane de la bunurile primare; când inegalitatea economică și tehnologică este atât de mare încât sfâșie țesutul social; și când dependența de un progres material nelimitat amenință casa comună, atunci nu putem sta să privim. Nu, acest lucru este dezolant. Nu putem sta să privim! Cu privirea îndreptată spre Isus și cu certitudinea că iubirea Sa acționează prin comunitatea discipolilor Săi, trebuie să acționăm toți împreună, cu speranța de a genera ceva diferit și mai bun.”

Invitând să reflectăm asupra situației post-pandemie, Sfântul Părinte a întrebat: „După criză vom continua cu acest sistem economic de nedreptate socială și de dispreț față de îngrijirea ambientului, a creației, a casei comune?” Iar ultimul gând s-a îndreptat spre copii. „Citiți statisticile: câți copii, astăzi, mor de foame datorită unei rele distribuiri a bogățiilor, datorită unui sistem economic așa cum am spus mai înainte; și câți copii, astăzi, nu au drept la școală, datorită aceluiași motiv. Fie ca această imagine, a copiilor nevoiași datorită foamei și datorită lipsei de educație, să ne ajute să înțelegem că după această criză trebuie să ieșim mai buni.”

Exprimaţi-vă opinia