26.08.2020, Roma (Catholica) – În perioada 1 septembrie – 4 octombrie, creștinii din întreaga lume sărbătoresc Timpul Creației, precum și Ziua Creației la 1 septembrie. Urmând tradiția din anii precedenți, pentru CEC (Conferința Bisericilor Europene) și CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale Europene), am profitat de această ocazie și am încurajat Bisericile membre din Europa să marcheze aceste zile pentru a celebra bogăția credinței noastre ca expresie a protejării casei noastre comune. Valorile Timpului Creației merg până la rădăcinile credinței creștine. Creația este un dar al lui Dumnezeu pentru omenire și pentru toate ființele vii. Prin urmare, este responsabilitatea noastră să o protejăm ca administratori buni și de încredere și ca slujitori fideli ai lui Dumnezeu. „Pământul este al Domnului și tot ceea ce este pe el, lumea și cei care locuiesc în ea” (Psalmul 24,1).

Papa Francisc a subliniat în enciclica Laudato Si’ că „provocarea urgentă de a ne proteja casa comună include preocuparea de a aduce întreaga familie umană împreună pentru a căuta o dezvoltare durabilă și integrală”. În același timp, a apelat cu tărie „la un nou dialog despre felul în care modelăm viitorul planetei noastre. Avem nevoie de un dialog care să includă toată lumea, deoarece provocările de mediu prin care trecem, și rădăcinile lor umane, ne preocupă și ne afectează pe toți.” În mod similar, unul dintre teologii semnificativi ai erei noastre, Jurgen Moltmann, a spus că „astăzi adversarul teologic este nihilismul practicat în relațiile noastre cu natura” și a cerut „o discernere a lui Dumnezeu, care este prezent în creație prin Sfântul său Duh”, o discernere care „poate aduce oamenii la împăcare și pace cu natura”.

Celebrarea Zilei Creației și a Timpului Creației are o dimensiune ecumenică semnificativă. În timp ce sărbătorim aceste zile, privim înapoi și mulțumim pentru propunerea regretatului Patriarh ecumenic Dimitrios I din 1989. De atunci, ideea Timpului Creației și a spiritului lui ecumenic a fost confirmată de Adunările ecumenice europene organizate în comun de CEC și CCEE la Basel în 1989, la Graz în 1997 și la Sibiu în 2007. În acest an, pandemia Covid-19 a dezvăluit cât de profund este interconectat globul. Ne-am dat seama mai mult ca niciodată că nu suntem izolați unul de celălalt și că condițiile legate de sănătatea și bunăstarea umană sunt fragile. Impactul pandemiei ne obligă să luăm în serios necesitatea vigilenței și nevoia de condiții de viață durabile pe tot pământul. Acest lucru este și mai important atunci când avem în vedere devastarea mediului și amenințarea schimbărilor climatice.

Vă invităm să sărbătorim Timpul Creației din acest an în contextul Jubileului pentru Pământ. Conceptul Jubileului este înrădăcinat în Biblie și subliniază că trebuie să existe un echilibru corect și durabil între realitățile sociale, economice și ecologice. Lecția extrasă din conceptul biblic al Jubileului ne orientează către nevoia de restabilire a echilibrului în chiar sistemele vieții, afirmând nevoia de egalitate, dreptate și durabilitate și confirmând nevoia unei voci profetice în apărarea casei noastre comune. Îi invităm pe toți păstorii și pe creștinii europeni, parohiile, comunitățile bisericești și orice persoană de bună voie să acorde atenție Timpului Creației și să îl trăiască cu un spirit ecumenic, uniți în rugăciune și acțiune. (rev. Christian Krieger, președinte CEC; Cardinalul Angelo Bagnasco, președinte CCEE)

Exprimaţi-vă opinia