11.08.2020, Vatican (Catholica) – Într-o scrisoare, Hermine Nzotto își exprimă profunda recunoștință față de Papa Francisc. Hermine Nzotto este mama gemenelor siameze care au fost protagonistele unei intervenții chirurgicale de excepție, efectuată la Spitalul de Pediatrie „Bambin Gesù”, din Roma, la începutul lunii iunie, o intervenție reușită care le va permite fetițelor o existență normală. Cele două fetițe – Ervina și Prefina – au fost botezate de Papa Francisc, în urmă cu câteva zile, în capela Casei Sfânta Marta, din Vatican. Dacă în viitor „vor putea face parte dintre copiii cei mai norocoși de pe pământ”, scrie Hermine, „este datorită Porții Sfinte deschisă la Bangui, în 2015”.

Vizita la Bazilica San Pietro i-a dat mamei din Republica Centrafricană o senzația de imensitate aproape zdrobitoare. Însă, imediat ce și-a oprit privirea asupra statuii din marmură a Maicii Preacurate – care îl ține în brațe pe Isus, fără viață, după coborârea de pe cruce – interesul față de restul imensității s-a pierdut, lăsând loc întrebărilor despre „trupul nevinovat” al lui Cristos, care îi amintește de fetițele ei, condamnate inițial la o viață lipsită de normalitate. Acesta este unul dintre pasajele cele mai intense ale scrisorii adresată Papei Francisc de Hermine Nzotto, mama gemenelor siameze din Republica Centrafricană, supuse unei intervenții extrem de delicate, de separare craniană și cerebrală, efectuată la Spitalul „Bambin Gesù” din Roma.

În scrisoare, Hermine Nzotto își istorisește viața, într-un sat situat la circa 100 de kilometri de capitala Republicii Centrafricane, unde Papa Francisc a inițiat Jubileul Milostivirii, în 2015, prin deschiderea Porții Sfinte a Catedralei din Bangui. Faptul că fetițele, salvate în mod miraculos, au fost botezate de Sanctitatea Sa, reprezintă pentru ea confirmarea prezenței lui Dumnezeu alături de cei sărmani. Hermine scrie că – dacă în viitor fetițele ei vor face parte din copiii cei mai norocoși de pe pământ – cei care pot merge la școală pentru a învăța ceea ce ea nu știe dar și-ar dori atât de mult să cunoască – este datorită „punții eterne ce poate fi trecută de cei nevoiași”, în sensul atenției acordată celor din urmă; o punte dorită de Pontif prin gestul de a deschide prima Poartă Sfântă într-un loc al celor din urmă, al celor uitați, ce s-a reflectat și în gestul echipei de medici italieni care au efectuat dificila intervenție chirurgicală de separare a celor două fetițe siameze.

În scrisoare, Hermine Nzotto le mulțumește de mai multe ori medicilor Spitalului „Bambin Gesù”, din Roma, Mariellei Enoc, directoarea spitalului, și profesorului universitar Carlo Efisio Marras, șeful departamentului de Neurochirurgie, care a condus echipa de medici care au efectuat dificila intervenție chirurgicală. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia