04.08.2020, Ars (Catholica) – În după-amiaza zilei de 4 august 2020, Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, care a fost la Ars, în sud-estul Franței, pentru comemorarea liturgică a Sfântului Ioan Maria Vianney, a ținut o conferință centrată pe tema: „Papa Francisc și preoții, în drum cu poporul lui Dumnezeu”. Articulată în opt puncte – rugăciunea, „a ieși”, a învăța, a celebra Euharistia, a spovedi, a primi săracii, fraternitatea sacramentală, Maria – intervenția Cardinalului a trasat câteva linii directoare pentru slujirea pastorală în acest secol, făcându-l „să dialogheze” pe Pontif cu sfântul.

Referitor la primul aspect, a amintit că Vianney a petrecut „ore și ore în fața tabernacolului din biserica sa, pentru a-i cere Domnului convertirea locuitorilor din Ars”. Și Sfântul Părinte „se trezește devreme dimineața și se roagă până la liturghia de la 7 dimineața. Seara întrerupe ocupațiile sale și revine timp îndelungat în capelă până la cină”. Așadar, „rugăciunea este necesară pentru a crește în fidelitatea noastră”. Și în afară de aceasta are „un obiectiv pastoral”, chiar și atunci când se experimentează „ariditatea”.

Al doilea aspect al „Bisericii în ieșire” își trage originea din constatarea că „acțiunea pastorală se bazează pe discernământ: a observa situația, a privi cu bunăvoință, a asculta cu atenție”; și că în acest context, „Duhul Sfânt inspiră creativitatea pentru a găsi cel mai bun mod pentru a ne apropia de ceilalți”. De altfel, Sfântul Ioan Maria a ieșit din prezbiteriu „pentru a-i întâlni pe enoriașii săi. Nu i-a găsit în biserică pentru că ei nu mai mergeau de mult timp”, din cauza revoluției franceze.

Cu privire la învățământ, al treilea punct, Cardinalul Parolin a clarificat că acesta trebuie să facă referință la o „propunere clară de credință”, așa cum făcea în predica sa Parohul de Ars. Și dacă Papa insistă mult asupra calității predicilor, secretarul de stat a sugerat să se propună și întâlniri de formare la nivel parohial. Cât privește Euharistia, al patrulea punct, ea „constituie inima preotului”, până acolo încât Sfântul Ioan Maria exclama: „Dumnezeul meu! Cât de compătimit trebuie să fie un preot atunci când o face ca un lucru normal!”, iar Papa Bergoglio a definit-o „actul suprem al revelației” (Misericordiae vultus, 11 aprilie 2015, nr. 7).

Pentru tema Reconcilierii, Cardinalul Parolin a amintit zecile de mii de persoane care mergeau la confesionalul unde parohul de Ars petrecea de la cincisprezece la optsprezece ore pe zi, și cum ea reprezintă pentru Episcopul de Roma – care „are un simț ascuțit al duioșiei lui Dumnezeu care învăluie fragilitatea omului” – „Sacramentul Milostivirii”. Din păcate, a afirmat vorbitorul, „mulți credincioși nu se mai spovedesc”: de aici „invitația de a face totul pentru ca să redescopere acest Sacrament esențial. Aceasta cere o voință pastorală puternică, o cateheză neîncetată… precum și un anumit curaj pentru a-i primi cu disponibilitate pe cei care vin să ceară, uneori timid, acest Sacrament al iubirii”.

Pentru îngrijirea săracilor, conferențiarul a amintit că la Ars au trebuit să ascundă hainele deoarece știau că parohul le dădea celor lipsiți tot ceea ce avea; cu o caritate creativă a întemeiat Colegiul Providence, pentru a ridica din sărăcia materială și morală fetele care trăiau pe stradă. Și Pontiful la rândul său a vorbit în mai mult rânduri despre opțiunea preferențială față de cei săraci. În cele din urmă, secretarul de stat a amintit de „fraternitatea sacramentală concretă” ca „o mare provocare de astăzi, pentru că slujirea este adesea grea și dificilă” și „nu putem să o exercităm în singurătate”; și de rolul Fecioarei Maria în spiritualitatea Sfântului și a Papei. La sfârșitul zilei, Cardinalul a binecuvântat un itinerar – în interiorul sanctuarului din Ars – dedicat Cardinalului Emil Biayenda, Arhiepiscop de Brazzaville, Congo, trecut la Domnul în 1977, a cărui cauză de canonizare este în desfășurare. (material L’Osservatore Romano, tradus de pr. dr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)

Sursa: InfoSapientia.ro

Exprimaţi-vă opinia