05.08.2020, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a spus miercuri, 5 august 2020, că Biserica nu este expertă în criza globală de sănătate, dar învățătura socială catolică este fundamentală pentru vindecarea problemelor cu care se confruntă astăzi lumea. „Biserica, deși administrează harul vindecător al lui Cristos prin Sacramente și, deși se îngrijește de servicii sanitare în colțurile cele mai îndepărtate ale planetei, nu este expertă în prevenirea sau în îngrijirea pandemiei”, a spus Pontiful la audiența generală transmisă live din biblioteca palatului apostolic din Vatican. „Totuși, în decursul secolelor și în lumina Evangheliei, Biserica a dezvoltat unele principii sociale care sunt fundamentale, principii care ne pot ajuta să mergem înainte, pentru a pregăti viitorul de care avem nevoie”.

Papa Francisc a vorbit despre importanța credinței în Isus Cristos, care vindecă nu doar suferințele fizice, ci și pe cele spirituale. El a indicat numeroasele relatări evanghelice ale unor vindecări miraculoase făcute de Isus în timpul activității sale publice, inclusiv vindecarea paraliticului la Cafarnaum (cf. Marcu 2,1-12), pe care patru prieteni îl aduc la Isus. „Ce exemplu minunat de vindecare! Acțiunea lui Cristos este un răspuns direct la credința acelor persoane, la speranța pe care o pun în El, la iubirea pe care demonstrează că o au unii față de alții. Deci Isus vindecă, însă nu vindecă pur și simplu paralizia, vindecă tot, iartă păcatele, reînnoiește viața paraliticului și a prietenilor săi. Face să se nască din nou, ca să spunem așa. O vindecare fizică și spirituală, totul împreună, rod al unei întâlniri personale și sociale. Să ne imaginăm cum această prietenie și credința tuturor celor prezenți în casa aceea au crescut grație gestului lui Isus. Întâlnirea vindecătoare cu Isus!”

„Și atunci ne întrebăm: în ce mod putem ajuta să vindecăm lumea noastră, astăzi? Ca discipoli ai Domnului Isus, care este medic al sufletelor și al trupurilor, suntem chemați să continuăm ‘opera Sa de vindecare și de mântuire’ (CBC 1421) în sens fizic, social și spiritual”. Papa ne-a îndemnat să ne ținem privirea îndreptată spre Isus, „și cu această credință să îmbrățișăm speranța Împărăției lui Dumnezeu pe care însuși Isus ne-o aduce. O Împărăție de vindecare și de mântuire care este deja prezentă în mijlocul nostru. O Împărăție de dreptate și de pace care se manifestă cu opere de caritate, care la rândul lor măresc speranța și întăresc credința. În tradiția creștină, credința, speranța și caritatea sunt mult mai mult decât sentimente sau atitudini. Sunt virtuți insuflate în noi de harul Duhului Sfânt: daruri care ne vindecă și care ne fac vindecători, daruri care ne deschid la orizonturi noi, chiar și în timp ce navigăm în apele dificile din timpul nostru.”

Pontiful a încheiat spunând că „în săptămânile următoare, vă invit să înfruntăm împreună problemele presante pe care pandemia le-a scos în evidență, mai ales bolile sociale. Și vom face aceasta în lumina Evangheliei, a virtuților teologale și a principiilor doctrinei sociale a Bisericii. Vom explora împreună cum tradiția noastră socială catolică poate ajuta familia umană să vindece această lume care suferă de boli grave. Este dorința mea de a reflecta și de a lucra toți împreună, ca ucenici ai lui Isus care vindecă, pentru a construi o lume mai bună, plină de speranță pentru generațiile viitoare”

Exprimaţi-vă opinia