Assisi

30.07.2020, Assisi (Catholica) – La 29 iulie, a început la Assisi, în Italia, Triduum-ul de pregătire pentru celebrarea sărbătorii numită Porțiuncula. În fiecare an, în zilele de 1 și 2 august, credincioșii au posibilitatea dobândirii harului iertării, obținut de Sfântul Francisc, de la Papa Honoriu al III-lea, pentru noi toți, inclusiv pentru noi cei de azi. Este vorba despre indulgența plenară pentru sine și pentru răposați, ce poate fi dobândită vizitând orice biserică parohială sau franciscană și îndeplinind condițiile obișnuite: Spovada sacramentală, primirea Sfintei Împărtășanii, reînnoirea propriei credințe și comuniunea în rugăciune după intențiile Sfântului Părinte.

Anul acesta, celebrările de la Assisi vor fi condiționate de normativele anticovid, printre măsuri numărându-se și anularea tradiționalului marș franciscan, în vreme ce spovezile se vor face doar la mănăstirea Porțiuncula. Sărbătoarea se numește Porțincula după numele capelei aflată în prezent în interiorul Bazilicii „Sfânta Maria a Îngerilor” în Porțiuncula, ridicată din dorința Papei Pius al V-lea, în secolul al XVI-lea, aflată la circa 4 kilometri de Assisi. „Iertarea este cu certitudine calea maestră ce trebuie urmată pentru a ajunge în acel loc din Paradis”, spunea Papa Francisc la Assisi, în pelerinajul din 4 august 2016, referindu-se la fragmentul din capitolul 14 al Evangheliei după Sfântul Ioan, ce conține promisiunea lui Isus: „În casa Tatălui meu sunt multe lăcașuri; Eu mă duc să vă pregătesc un loc”.

„Aici, la Porțiuncula, totul vorbește despre iertare! Ce mare dar ne-a făcut Domnul învățându-ne să iertăm pentru a ne face să simțim în mod concret milostivirea Tatălui”, evidenția Papa Francisc în cuvântul de învățătură rostit cu ocazia pelerinajului la Assisi, din urmă cu patru ani. Pontiful a explicat atunci de ce trebuie să iertăm o persoană care ne-a făcut rău. Referindu-se la parabola care a inspirat cateheza de la Porțiuncula, luată din capitolul 18 al Evangheliei după Sfântul Matei, în care Isus îi spune lui Petru să ierte greșelile nu de șapte ori ci de șaptezeci de ori câte șapte, Papa Francisc a reliefat necesitatea de a ne asemui – în milostivire – cu Domnul.

„Parabola ne spune întocmai acest lucru: precum Dumnezeu ne iartă pe noi, tot astfel și noi trebuie să îi iertăm pe cei care ne-au făcut rău. Exact ca în rugăciunea pe care ne-a învățat-o Isus, „Tatăl Nostru”, în care spune: ‘Iartă-ne nouă greșelile precum și noi iertăm greșiților noștri’.” Succesiv, referindu-se la datornicul din parabolă, Pontiful a spus că fiecare dintre noi ar putea fi în locul acelui om, aflat în situația de a restitui o sumă foarte mare, într-atât de mare încât nu reușește. „Și noi, când la scaunul de spovadă ne așezăm în genunchi în fața preotului, nu facem altceva decât să repetăm același gest al slujitorului. Spunem: ‘Doamne, ai răbdare cu mine’. De fapt, știm bine că suntem plini de defecte și, deseori, cădem în aceleași greșeli. Cu toate acestea, Dumnezeu nu obosește să ne ofere mereu iertarea sa, ori de câte ori o cerem. Este o iertare deplină, totală, prin care ne dă certitudinea că, în ciuda faptului că am putea cădea din nou în aceleași păcate, El are milă de noi și nu încetează să ne iubească”. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Exprimaţi-vă opinia