Papa Francisc: Ce tip de pământ sunt?

Publicatla 14 July 2020

Rugăciunea Angelus

12.07.2020, Vatican (Catholica) – „Ce tip de pământ sunt? Mă asemăn cu drumul, cu terenul pietros, cu pălămida? Dacă vrem, cu harul lui Dumnezeu putem deveni teren bun, desțelenit și cultivat cu grijă, pentru a face să rodească sămânța cuvântului.” Aceste cuvinte au fost spuse de Sfântul Părinte cu prilejul rugăciunii Îngerul Domnului de duminică, 12 iulie 2020. Iată alocuțiunea papală după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro.

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În evanghelia din această duminică (cf. Mt 13,1-23) Isus relatează unei mari mulțimi parabola – pe care o cunoaștem bine cu toții – semănătorului, care aruncă sămânța în patru tipuri diferite de teren. Cuvântul lui Dumnezeu, simbolizat de semințe, nu este un cuvânt abstract, ci este însuși Cristos, Cuvântul Tatălui care s-a întrupat în sânul Mariei. De aceea, a primi cuvântul lui Dumnezeu înseamnă a primi persoana lui Cristos, pe însuși Cristos.

Există diferite moduri de a primi cuvântul lui Dumnezeu. Putem face aceasta ca un drum, unde imediat vin păsările și mănâncă semințele. Aceasta ar fi distragerea, un mare pericol din timpul nostru. Chinuiți de atâtea bârfe, de atâtea ideologii, de posibilitățile continue de a ne distrage înăuntrul și în afara casei, se poate pierde gustul tăcerii, al reculegerii, al dialogului cu Domnul, așa încât să riscăm să pierdem credința, să nu primim cuvântul lui Dumnezeu. Vedem totul, distrași de toate, de lucrurile lumești.

O altă posibilitate: putem primi cuvântul lui Dumnezeu ca un teren pietros, cu pământ puțin. Acolo sămânța încolțește repede, însă repede se și usucă, pentru că nu reușește să înfigă rădăcini în adâncime. Este imaginea celor care primesc cuvântul lui Dumnezeu cu entuziasmul momentan care rămâne însă superficial, nu asimilează cuvântul lui Dumnezeu. Și astfel, în fața primei dificultăți, ne gândim la o suferință, la o tulburare a vieții, acea credință încă slabă se dizolvă, așa cum se usucă sămânța care cade în mijlocul pietrelor.

De asemenea, putem – o a treia posibilitate despre care vorbește Isus în parabolă – primi cuvântul lui Dumnezeu ca un teren unde cresc pălămide spinoase. Și spinii sunt înșelăciunea bogăției, a succesului, a preocupărilor lumești… Acolo, cuvântul crește un pic, însă este înăbușit, nu este puternic, moare și nu aduce rod. În sfârșit – a patra posibilitate – putem să îl primim ca terenul bun. Aici, și numai aici sămânța încolțește și aduce rod. Sămânța căzută în acest teren fertil reprezintă pe cei care ascultă cuvântul, îl primesc, îl păstrează în inimă și îl pun în practică în viața de fiecare zi.

Parabola semănătorului este un pic „mama” tuturor parabolelor, pentru că vorbește despre ascultarea cuvântului. Ne amintește că el este o sămânță rodnică și eficace; și Dumnezeu o aruncă peste tot cu generozitate, fără a se îngriji de risipă. Așa este inima lui Dumnezeu! Fiecare dintre noi este un teren pe care cade sămânța cuvântului, fără nici o excepție. Cuvântul este dat fiecăruia dintre noi. Putem să ne întrebăm: eu ce tip de pământ sunt? Mă asemăn cu drumul, cu terenul pietros, cu pălămida? Dacă vrem, cu harul lui Dumnezeu putem deveni teren bun, desțelenit și cultivat cu grijă, pentru a face să rodească sămânța cuvântului. Ea este deja prezentă în inima noastră, însă a o face să dea rod depinde de noi, depinde de primirea pe care o rezervăm acestei semințe. Adesea suntem distrași de prea multe interese, de prea multe referințe, și este greu de deosebit, printre multele glasuri și multele cuvinte, pe cel al Domnului, singurul care ne face liberi.

Pentru aceasta este important să ne obișnuim să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu, să îl citim. Și revin, încă o dată, asupra acestui sfat: purtați mereu cu voi o evanghelie mică, o ediție de buzunar a evangheliei, în buzunar, în geantă… Și astfel, citiți în fiecare zi o mic text, pentru ca să vă obișnuiți să citiți cuvântul lui Dumnezeu și să înțelegeți bine care este sămânța pe care Dumnezeu v-o oferă și să vă gândiți cu ce teren îl primiți. Fecioara Maria, model perfect al terenului bun și fertil, să ne ajute, cu rugăciunea ei, să devenim teren disponibil fără spini și fără pietre, pentru ca să putem aduce roade bune pentru noi și pentru frații noștri.

Exprimaţi-vă opinia