09.07.2020, Vatican (Catholica) – „Întâlnirea personală cu Isus Cristos este posibilă și pentru noi, care suntem discipolii din al treilea mileniu”, a spus Papa Francisc. „Îndreptați spre căutarea feței Domnului, putem să îl recunoaștem pe fața celor săraci, celor bolnavi, celor abandonați și celor străini pe care Dumnezeu îi pune pe drumul nostru. Și această întâlnire devine și pentru noi timp de har și de mântuire, investindu-ne cu aceeași misiune încredințată apostolilor.”

Afirmațiile au fost făcute miercuri, 8 iulie, la Liturghia celebrată de Papa Francisc în Vatican, pentru a marca trecerea a șapte ani de la vizita făcută de Sfântul Părinte pe insula italiană Lampedusa, simbol al suferinței multor migranți din regiunea Mării Mediterane. „Astăzi se împlinesc șapte ani, a șaptea aniversare a vizitei mele la Lampedusa. În lumina Cuvântului lui Dumnezeu, aș vrea să reafirm ceea ce le spuneam participanților la întâlnirea ‘Eliberați de frică’ în februarie anul trecut: ‘Întâlnirea cu celălalt este și întâlnire cu Cristos. Ne-a spus El însuși aceasta. El este cel care bate la ușa noastră înfometat, însetat, străin, gol, bolnav, încarcerat, cerând să fie întâlnit și asistat. Și dacă am mai avea vreo îndoială, iată cuvântul Său clar: ‘Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut’.”

Pontiful a pomenit de situația de astăzi din Libia, de lagărele de detenție, de abuzurile și violențele ale căror victime sunt migranții. A relatat ziua de acum șapte ani, când traducătorul spunea în mult mai puțin timp ceea ce auzea. Papa s-a gândit că e o diferență de limbă, pentru ca să afle mai apoi de la o doamnă ce lucra la recepție: „Ascultați, ceea ce traducătorul etiopian v-a spus nu este nici măcar un sfert din torturile, suferințele, pe care le-au trăit ei”. Papa a concluzionat: „Mi-au dat versiunea ‘distilată”. Așa se întâmplă astăzi cu Libia: ne dau o versiune ‘distilată’. E adevărat, războiul este urât, știm aceasta, dar voi nu vă imaginați iadul care se trăiește acolo, în acele lagăre de detenție.”

Datorită pandemiei, Sfântul Părinte a celebrat Liturghia în capela Casei Santa Marta, fiind transmisă online. Pornind de la psalmul responsorial, a vorbit despre căutarea feței Domnului, despre care a spus că este „garanție a rezultatului bun al călătoriei noastre prin această lume, care este un exod spre adevărata țară promisă, patria cerească. Fața lui Dumnezeu este ținta noastră și este și steaua noastră polară, care ne permite să nu rătăcim calea. […] Căutarea feței lui Dumnezeu este motivată de o dorință a întâlnirii cu Domnul, întâlnire personală, o întâlnire cu iubirea Sa imensă, cu puterea sa care mântuiește.”

Sfântul Părinte și-a încheiat predica folosind una dintre invocațiile recent adăugate în litania de la Loreto: „Fecioara Maria, Solacium migrantium, să ne ajute să descoperim fața Fiului Său în toți frații și surorile constrânși să fugă din țara lor pentru multele nedreptăți de care încă este chinuită lumea noastră.”

Exprimaţi-vă opinia