Papa Francisc

06.07.2020, Vatican (Catholica) – Cuvintele Papei Francisc, adresate duminică, 5 iulie a.c., după rugăciunea Angelus, în sprijinul rezoluției ONU, în vederea încetării imediate a ostilităților la nivel global astfel încât să se permită pacea și siguranța indispensabile pentru acordarea de ajutoare populațiilor, astfel încât să poată combate pandemia de Covid-19, au fost comentate într-un articol de fond de directorul editorial de la Vatican News, Andrea Tornielli.

Scrie Andrea Tornielli: «Zilele trecute, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a aprobat o rezoluție privind „încetarea imediată a ostilităților în toate situațiile, timp de cel puțin 90 de zile”, pentru a se garanta asistență umanitară populațiilor afectate și pentru a contracara consecințele devastatoare ale răspândirii Covid-19. La finalul rugăciunii „Angelus”, Pontiful a dorit să își exprime sprijinul față de această inițiativă, cu speranța ca încetarea focului pe plan mondial să fie respectată în mod „eficient și prompt”. Inițiativa Pontifului reprezintă un nou pas dintr-un lung parcurs, un pas devenit și mai urgent în contextul crizei provocată de noul coronavirus, cei mai săraci fiind victimele efectelor sale cele mai devastatoare.

Papa Francisc a făcut deja această solicitare, duminică, 29 martie, după rugăciunea „Angelus”, în sprijinul apelului pentru o „încetare globală și imediată a focului în orice parte a lumii”, făcut de secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres. Pontiful a spus că se asociază cu cei care și-au însușit acest apel, îndemnându-i pe toți să îl preia, oprind orice formă de ostilitate militară, favorizând crearea de coridoare pentru ajutorul umanitar, deschiderea spre diplomație, atenția față de cei aflați în situații de mare vulnerabilitate. „Angajarea comună împotriva pandemiei”, a spus Pontiful duminică, 29 martie, „să îi facă pe toți să recunoască nevoia întăririi legăturilor fraterne, în calitate de membri ai unei singure familii. Îndeosebi, să trezească în responsabilii națiunilor și în celelalte părți aflate în cauză o angajare reînnoită pentru depășirea rivalităților. Conflictele nu se rezolvă prin război! Este necesar să se depășească antagonismele și contrastele prin dialog și printr-o căutare constructivă a păcii.”

Și în săptămânile succesive, în alte două ocazii, Papa Francisc a deplâns cheltuielile în vederea înarmării. În predica Vigiliei pascale, celebrată în noaptea Sâmbetei Sfinte în Bazilica San Pietro, Pontiful a spus: „Să reducem la tăcere strigătele de moarte, ajunge cu războaiele! Să se oprească producerea și comerțul armelor, pentru că avem nevoie de pâine nu de arme.” Papa Francisc a revenit asupra acestei teme, ce reprezintă o constantă a pontificatului său, și în cele două rugăciuni către Preacurata Fecioară Maria, sugerate credincioșilor în Scrisoarea despre rugăciunea Rozariului în luna mai, publicată pe 25 aprilie a.c. Într-una din rugăciuni se cere Preacuratei: „Asistă responsabilii națiunilor ca să lucreze cu înțelepciune, solicitudine și generozitate, ajutându-i pe cei care duc lipsă de cele necesare vieții, planificând soluții sociale și economice cu clarviziune și spirit de solidaritate. Preacurată Fecioară Marie, luminează conștiințele pentru ca imensele sume de bani folosite la creșterea și perfecționarea armelor să fie, în schimb, destinate studiilor adecvate pentru a preveni asemenea catastrofe pe viitor.”

Și în anii precedenți, în diferite ocazii, Papa Francisc a denunțat „ipocrizia” și „păcatul” responsabililor din unele țări care „vorbesc despre pace dar vând arme pentru a face aceste războaie”. Pontiful a făcut această reflecție și la întoarcerea din ultima călătorie apostolică, înainte de izbucnirea pandemiei, cea din Thailanda și Japonia: „La Nagasaki și Hiroshima, m-am oprit în rugăciune, m-am întâlnit unii supraviețuitori și rude ale victimelor și am reiterat condamnarea fermă a armelor nucleare și a ipocriziei de a vorbi despre pace și, în același timp, de a fabrica și vinde dispozitive militare”. Potrivit unui raport al organizației Oxfam, cheltuielile militare globale din 2019 au atins două mii de miliarde de dolari, în vreme ce, în prezentul atât de afectat de pandemie, două miliarde de persoane suferă totodată violențe, persecuții și foame în țări implicate în conflicte militare.» (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia