Papa Francisc

02.07.2020, Vatican (Catholica) – Comunicarea nu se rezumă strict la competența profesională, a spus Papa Francisc marți, 30 iunie. „Adevăratul comunicator se dedică în întregime pe sine însuși bunăstării celorlalți, la fiecare nivel, de la viața fiecărui individ la viața întregii familii umane. Nu putem comunica într-adevăr dacă nu suntem implicați personal, dacă nu atestăm personal adevărul mesajului pe care îl transmitem.” Afirmațiile au fost făcute în mesajul transmis participanților la Conferința Virtuală dedicată Presei Catolice.

Mesajul a fost transmis Asociației Catolice de Presă din SUA și Canada (CPA), care se prezintă drept „cel mai activ și mai vibrant grup de comunicatori catolici”. În fiecare an se organizează un eveniment intitulat „Catholic Media Conference”, pentru cei circa 600 de membri individuali și 225 de publicații. Primul astfel de eveniment a avut loc în Columbus, Ohio, în 1911. Datorită pandemiei coronaviruslui, evenimentul are loc pentru prima oară în istorie doar online. Tema aleasă pentru acest an este „Împreună în timp ce suntem despărțiți”, temă care după Pontif „exprimă în mod elocvent sensul de unire reieșit, în mod paradoxal, din experiența distanței sociale impuse de pandemie”. Și a continuat: „experiența din aceste ultime luni a demonstrat cât de esențială este misiunea mass-media pentru a ține unite persoanele, micșorând distanțele, furnizând informațiile necesare și deschizând mințile și inimile la adevăr”.

Sfântul Părinte a făcut apel la unitate: „E pluribus unum, idealul unității în mijlocul diversității, din motoul Statelor Unite, trebuie să inspire și slujirea pe care o oferiți binelui comun. Această necesitate este și mai urgentă astăzi, într-o perioadă caracterizată de conflicte și polarizări de care nu pare să fie imună nici comunitatea catolică. Avem nevoie de mass-media capabile să construiască punți, să apere viața și să dărâme zidurile, vizibile și invizibile, care împiedică dialogul sincer și adevărata comunicare între persoane și comunități. Avem nevoie de mass-media care să poată ajuta persoanele, mai ales pe tineri, să distingă binele de rău, să elaboreze judecăți corecte, bazate pe o prezentare clară și imparțială a faptelor, să înțeleagă importanța de a se angaja pentru dreptate, înțelegere socială și respectare a casei comune. Avem nevoie de bărbați și femei de principiu care să protejeze comunicarea de tot ceea ar putea s-o deformeze sau s-o subjuge altor scopuri.”

La finalul mesajului, Papa a invocat Duhul Sfânt, cu darurile Sale, asupra participanților la evenimentul dintre 30 iunie și 2 iulie. „Numai privirea Duhului ne permite să nu închidem ochii în fața celor care suferă și să căutăm adevăratul bine pentru toți. Numai cu acea privire putem lucra eficient pentru a depăși bolile rasismului, nedreptății și indiferenței care desfigurează fața familiei noastre comune. Prin dăruirea voastră și munca voastră zilnică, puteți să îi ajutați pe alții să contemple situații și persoane cu ochii Duhului. Acolo unde lumea noastră vorbește prea des cu adjective și adverbe, fie ca toți comunicatorii creștini să poată vorbi cu substantive care să recunoască și să promoveze revendicarea tăcută a adevărului și să favorizeze demnitatea umană. Acolo unde lumea vede conflicte și diviziuni, priviți la suferință și la săraci pentru a da glas cererii fraților noștri și surorilor noastre care au nevoie de milostivire și înțelegere.”

Exprimaţi-vă opinia