14.06.2020, (Catholica) – „Domnul știe că răul și păcatul nu sunt identitatea noastră; sunt boli, infecții. Și vine ca să le vindece cu Euharistia, care conține anticorpii pentru amintirea noastră bolnavă de negativitate.” Cuvintele îi aparțin Papei Francisc, fiind rostite astăzi, în sărbătoarea Corpus Christi, mutată în unele țări de joi pe duminică. ” Cu Isus putem să ne imunizăm de tristețe. vom avea mereu în fața ochilor căderile noastre, trudele, problemele de acasă și de la locul de muncă, visele nerealizate. Însă greutatea lor nu ne va strivi pentru că, mai în profunzime, este Isus care ne încurajează cu iubirea sa. Iată forța Euharistiei, care ne transformă în purtători de Dumnezeu: purtători de bucurie, nu de negativitate.”

Sfântul Părinte ne-a invitat apoi la reflecție: cum plecăm de la Liturghie? Cu tristeți și amărăciuni, sau cu bucuria Domnului? „Primim Împărtășania și apoi mergem înainte ca să ne plângem, să criticăm și să ne văicărim? Însă aceasta nu îmbunătățește nimic, în timp ce bucuria Domnului schimbă viața.” Pontiful a celebrat în Bazilica San Pietro, cu un număr mic de prelați și credincioși, pornind predica de la un element la care revine des în predicile sale: importanța amintirii, a memoriei. A ridicat și problema întreruperii lanțului de transmitere a amintirilor, sugerând că tocmai Euharistia este soluția lui Dumnezeu. „Ne-a lăsat o Hrană, și este greu de uitat un gust. Ne-a lăsat o Pâine în care este El, viu și adevărat, cu tot gustul iubirii sale. Primindu-l putem spune: ‘Este Domnul, își amintește de mine!’”

Pontiful a continuat prezentând Euharistia din diverse perspective. „Euharistia ne aduce iubirea fidelă a Tatălui, care vindecă starea noastră de orfani. Ne dă iubirea lui Isus, care a transformat un mormânt din punct de sosire în punct de plecare și în același mod poate să răstoarne viețile noastre. Ne insuflă iubirea Duhului Sfânt, care mângâie, pentru că nu ne lasă singuri niciodată, și vindecă rănile.” Schimbând perspectiva, a spus: „Cu Euharistia, Domnul vindecă și amintirea noastră negativă, acea negativitate care vine de atâtea ori în inima noastră. Domnul vindecă această amintire negativă, care aduce mereu la suprafață lucrurile care nu merg și ne lasă în cap ideea tristă că nu suntem buni de nimic, că facem numai greșeli, că suntem ‘greșiți’.”

Cu gândul la ispita de a ne irosi viața urmărind lucruri inutile, care creează dependențe și lasă golul înăuntru, Papa Francisc a mai spus: „Euharistia stinge în noi foamea de lucruri și aprinde dorința de a sluji. Ne ridică din sedentarismul nostru comod, ne amintește că nu suntem numai guri de săturat, ci suntem și mâinile sale pentru a-l sătura pe aproapele. Este urgent acum să ne îngrijim de cel căruia îi este foame de hrană și demnitate, de cel care nu muncește și cu greu merge înainte. Și să facem aceasta în mod concret, așa cum este concretă Pâinea pe care ne-o dă Isus. Este nevoie de o apropiere reală, este nevoie de adevărate lanțuri de solidaritate. Isus în Euharistie se apropie de noi: să nu îl lăsăm singur pe cel care este aproape de noi!”

Sfântul Părinte și-a încheiat predica cu aceste cuvinte: „Iubiți frați și surori, să continuăm să celebrăm Memorialul care vindecă amintirea noastră – să ne amintim: a vindeca amintirea, amintirea este amintirea inimii -, acest memorial este Liturghia. Este comoara de pus pe primul loc în Biserică și în viață. Și în același timp să redescoperim adorația, care continuă în noi lucrarea Liturghiei. Ne face bine, ne vindecă înăuntru. Mai ales acum, avem nevoie de asta cu adevărat.”

Exprimaţi-vă opinia