Papa Francisc

10.06.2020, Vatican (Catholica) – Ca Episcop al Romei, Papa Francisc a deschis un fond de 1 milion de euro pentru a-i ajuta cei din Dieceza de Roma care se confruntă cu dificultăți economice din cauza coronavirusului. Într-o scrisoare din 8 iunie către Cardinalul Angelo De Donatis, Vicarul general pentru Roma, Sfântul Părinte a declarat că „există mulți tați și mame care se luptă cu dificultăți pentru a putea pune ceva pe masă pentru copiii lor și pentru a garanta că se pot acoperi nevoile minime. Ca Episcop al Romei am decis să institui în Dieceză fondul ‘Isus, Muncitorul Divin’, pentru a aminti de demnitatea muncii”, a spus el.

Cei 1 milion de euro vor merge la organizația caritabilă a Diecezei de Roma, Caritas, și urmează să îi ajute pe cei care sunt cei mai grav afectați de coronavirus și de măsurile puse în aplicare pentru a controla răspândirea acestuia. Fondul, a spus Pontiful, este destinat mai ales celor care sunt susceptibili să fie excluși din surse instituționale de sprijin. În scrisoarea sa, Papa Francisc a spus că dorește ca revenirea Romei la ‘normalitate’ după coronavirus să fie marcată de „o lucrare care ne vede uniți, mai ales în a face față suferințelor celor mai marginalizați. Biserica din orașul nostru este prezentă și îi însoțește pe cei slabi cu caritatea ei și este gata să colaboreze cu instituțiile orașului și cu toate realitățile sociale și economice”, a afirmat el.

Papa a spus că este foarte preocupat să protejeze demnitatea celor mai afectați de efectele pandemiei. A făcut referire în special la muncitorii sezonieri, la persoanele cu contracte pe termen scurt, la stagiari, la lucrătorii casnici, la proprietarii de afaceri mici și la angajații independenți. Înainte de pandemie, rata totală a șomajului din Italia era sub 10%. În lunile martie și aprilie, Italia a înregistrat o scădere a numărului de locuri de muncă cu 400.000, iar la sfârșitul lunii aprilie, potrivit ANSA, 4,7 milioane de persoane au depus cereri pentru bonusul național Covid-19, un ajutor de 600 de euro pe lună pentru italieni lucrători independenți care și-au pierdut sursa de venit din cauza pandemiei.

„Această perioadă de suferință pe care o trăim din cauza pandemiei, pe lângă că aduce întristare și îngrijorare, slăbește în mod deosebit structura socială a orașului nostru”, a subliniat Papa. „Vedem că mulți oameni cer ajutor și se pare că ‘cele cinci pâini și doi pești’ nu sunt suficiente. Cu toate acestea, nu pot decât să nu observ cu bucurie semnele vieții Bisericii noastre din Roma și ale întregului oraș.” Sfântul Părinte i-a încurajat pe romani să doneze pentru noul fond și să împărtășească generos cu semenii lor, nu doar din „excesul” deținut, adăugând că ar dori să vadă orașul crescând în „solidaritatea cu cel de alături”. De asemenea, i-a invitat pe preoții Diecezei de Roma să fie primii care să participe și să fie susținători entuziaști ai întrajutorării în comunitățile lor. „Fie ca Domnul să binecuvânteze comunitatea noastră diecezană și întregul oraș. Invoc toată puterea, mângâierea și protecția Mariei Salus Populi Romani”, citim la finalul scrisorii.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia