Arhiepiscopul Jose Gomez

04.06.2020, Vatican (Catholica) – Papa Francisc l-a sunat miercuri pe președintele Conferinței Episcopilor din SUA pentru a transmite rugăciunile și solidaritatea sa cu americanii în perioada agitată care a început cu moartea lui George Floyd, un bărbat negru ucis pe 25 mai, în timpul unui operațiuni de arestare condusă de poliția din Minneapolis. „Sfântul Părinte a spus că se roagă, în special pentru Arhiepiscopul Bernard Hebda și Biserica locală din Minneapolis – Sf. Paul”, a scris Arhiepiscopul Jose Gomez într-o scrisoare din 3 iunie adresată colegilor Episcopi. „Sfântul Părinte le-a mulțumit Episcopilor pentru tonul pastoral al răspunsului Bisericii la manifestațiile din toată țara din declarațiile și acțiunile noastre de după moartea lui George Floyd. Ne-a asigurat de rugăciunile și apropierea sa continuă în zilele și săptămânile următoare”, a adăugat Mon. Gomez.

Pe 25 mai, Floyd a fost arestat pentru că a încercat să folosească o bancnotă de 20 de dolari falsificată. Filmarea incidentului a circulat pe internet. Îl arată pe Floyd capturat și întins pe jos, spunând în repetate rânduri: „Nu pot să respir” și gemând în timp ce un ofițer de poliție îl ținea cu genunchiul pe gâtul bărbatului, timp de aproape opt minute, în timp ce alți ofițeri stăteau în apropiere și priveau. Floyd a fost dus la un spital local, unde a murit la scurt timp. Moartea sa a stârnit proteste, jafuri și revolte în numeroase orașe. Președintele Donald Trump a provocat controverse luni, când a spus că va desfășura trupe federale pentru a potoli revoltele dacă guvernatorii de state nu vor mobiliza Garda Națională. Pe 29 mai, Derek Chauvin a fost arestat și acuzat de omor de gradul trei și ucidere din culpă. Ofițerii prezenți la arestarea lui Floyd au fost concediați din poliția din Minneapolis. Pe 3 iunie, avocatul general din Minnesota a anunțat că Chauvin va fi acuzat de omor de gradul doi, iar ceilalți ofițeri sunt acuzați de ajutor și complicitate.

Episcopii americani din numeroase state și-au exprimat de atunci susținerea pentru protestatari, s-au rugat pentru vindecarea situației, au solicitat reformarea poliției și au deplâns rasismul. Pe 29 mai, mai mulți membri ai Conferinței Episcopilor din SUA au spus că sunt „cu inima frântă și indignați de vizionarea unui alt videoclip despre un bărbat afro-american care a fost ucis în fața ochilor noștri”. „Ceea ce este mai uluitor este că acest lucru se întâmpla la doar câteva săptămâni de la alte câteva întâmplări similare”, au spus ei. „Acesta este cel mai recent semnal de alarmă la care trebuie să răspundem fiecare dintre noi, într-un spirit de convertire hotărâtă. Prea multe comunități din această țară consideră că nu le sunt auzite vocile, că plângerile lor în privința tratamentului rasist nu sunt luate în considerare și că nu facem suficient pentru a sublinia că acest tratament este opus Evangheliei vieții”, au spus ei.

Arhiepiscopul Bernard Hebda a celebrat pe 27 mai o Liturghie pentru sufletul lui Floyd și pentru familia sa, a condus sau participat la numeroase servicii de rugăciune, și a mers în marș pe 2 iunie cu alți lideri religioși din zonă, până la locul unde a murit Floyd, pentru un moment de rugăciune. Mons. Gomez a spus că, în numele Episcopilor din SUA, „am exprimat recunoștința noastră pentru preocuparea sa pentru oamenii din Statele Unite” și l-a asigurat pe Papa că Episcopii se roagă pentru el. „În acest moment provocator pentru misiunile noastre și pentru țara noastră, sper că toți putem găsi mângâiere și tărie în rugăciunile și încurajările Sfântului Părinte.”

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia