Papa Francisc

01.06.2020, Vatican (Catholica) – Papa Francisc i-a îndemnat pe catolicii din întreaga lume „să asculte chemarea la misiune”. În mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor, dat publicității duminică, 31 mai 2020, Papa ne-a invitat să discernem misiunea noastră în Biserică: „Să ne întrebăm: suntem gata să primim prezența Duhului Sfânt în viața noastră, să ascultăm chemarea la misiune, fie pe calea căsătoriei, fie pe cea a fecioriei consacrate sau a preoției primite prin hirotonire, în viața obișnuită de toate zilele? Suntem dispuși să fim trimiși pretutindeni pentru a mărturisi credința noastră în Dumnezeu Tatăl milostiv, pentru a proclama Evanghelia mântuirii lui Isus Cristos, pentru a împărtăși viața divină a Duhului Sfânt edificând Biserica? Asemenea Mariei, Mama lui Isus, suntem gata să fim fără rezerve în slujba voinței lui Dumnezeu?”

Ziua Mondială a Misiunilor – cunoscută și ca Duminica Mondială a Misiunilor – este celebrată anual în penultima duminică din luna octombrie. În acest an va cădea în 18 octombrie. Ziua este marcată printr-o colectă pentru Societățile Pontificale de Misiune, un grup de societăți catolice misionare sub jurisdicția Papei. În mesajul său din 31 mai, Duminica Rusaliilor în rit latin, Pontiful a reflectat asupra temei de anul acesta: „Iată-mă, trimite-mă pe mine”, luată din Isaia 6,8. El a scris: „În acest an, marcat de suferințele și de provocările cauzate de pandemia de Covid-19, drumul misionar al întregii Biserici continuă în lumina cuvântului pe care îl găsim în chemarea profetului Isaia: ‘Iată-mă, trimite-mă pe mine’. Este răspunsul mereu nou la întrebarea Domnului: ‘Pe cine voi trimite?’”

„Această chemare provine din Inima lui Dumnezeu, din milostivirea Sa care interpelează Biserica și omenirea în criza mondială actuală… Suntem înspăimântați, dezorientați și înfricoșați. Durerea și moartea ne fac să experimentăm fragilitatea noastră umană; însă în același timp ne recunoaștem cu toții părtași la o puternică dorință de viață și de eliberare de rău. În acest context, chemarea la misiune, invitația de a ieși din noi înșine din iubire față de Dumnezeu și față de aproapele se prezintă ca oportunitate de împărtășire, de slujire, de mijlocire. Misiunea pe care Dumnezeu o încredințează fiecăruia îl face să treacă de la eu-l înfricoșat și închis la eu-l regăsit și reînnoit de dăruirea de sine.”

Descriindu-l pe Isus ca „Misionarul Tatălui”, Sfântul Părinte a explicat că prin moartea și învierea Sa, Isus ne-a chemat să participăm la misiunea Lui de iubire. „Biserica, sacrament universal al iubirii lui Dumnezeu față de lume, continuă în istorie misiunea lui Isus și ne trimite pretutindeni pentru ca, prin mărturia noastră de credință și vestirea Evangheliei, Dumnezeu să manifeste iar iubirea Sa și să poată atinge și transforma inimi, minți, trupuri, societăți și culturi în orice loc și timp”. Papa Francisc a remarcat că pandemia a ridicat o provocare pentru misiunea Bisericii: „Boala, suferința, frica, izolarea ne interpelează. Sărăcia celui care moare singur, a celui care este abandonat, a celui care pierde locul de muncă și salariul, a celui care nu are casă și hrană ne interoghează. Obligați la distanțarea fizică și la rămânerea acasă, suntem invitați să redescoperim că avem nevoie de relațiile sociale, precum și de relația comunitară cu Dumnezeu.”

„Departe de a mări neîncrederea și indiferența, această situație ar trebui să ne facă mai atenți la modul nostru de a ne relaționa cu alții… Imposibilitatea de a ne reuni ca Biserică pentru a celebra Euharistia ne-a făcut să împărtășim condiția atâtor comunități creștine care nu pot celebra Liturghia în fiecare duminică. În acest context, întrebarea pe care Dumnezeu o adresează: ‘Pe cine voi trimite?’ ne este adresată din nou și așteaptă de la noi un răspuns generos și convins: ‘Iată-mă, trimite-mă pe mine!’ Dumnezeu continuă să caute pe cine să trimită în lume și la popoare pentru a mărturisi iubirea Sa, mântuirea de păcat și de moarte, eliberarea de rău… Preasfânta Fecioară Maria, Steaua evanghelizării și Mângâietoarea mâhniților, discipolă misionară a propriului Fiu Isus, să continue să mijlocească pentru noi și să ne susțină.”

Exprimaţi-vă opinia