27.05.2020, Vatican (Catholica) – Rugăciunea este un refugiu și o protecție împotriva relelor lumii, a spus Papa Francisc în cadrul audienței sale generale de miercuri, 27 mai 2020, transmisă live din biblioteca sa din Palatul apostolic. Pontiful a ilustrat cele spuse cu mai multe relatări din Cartea Genezei, inclusiv cea cu Adam și Eva, Cain și Abel, și Noe. „Citind aceste relatări, avem impresia că rugăciunea este digul, este refugiul omului în fața valului mare al răului care crește în lume. Dacă ne uităm bine, ne rugăm și pentru a fi salvați de noi înșine.” Continuând ciclul său de cateheze despre rugăciune, Papa Francisc a arătat că rugăciunea celui drept îl face să se îndepărteze de violență. „Rugăciunea, când este autentică, eliberează de instinctele de violență și este o privire îndreptată spre Dumnezeu, pentru ca El să se îngrijească din nou de inima omului”.

„Planul lui Dumnezeu față de omenire este bun, însă în viața noastră zilnică experimentăm prezența răului: este o experiență de toate zilele. Primele capitole din Cartea Genezei descriu dilatarea progresivă a păcatului în evenimentele umane”, a subliniat Pontiful, arătând că răul „devine și mai năvalnic” în generațiile care urmează după Adam și Eva. „Și totuși, în aceste prime pagini ale Bibliei este scrisă și o altă istorie, mai puțin evidentă, mult mai umilă și evlavioasă, care reprezintă răscumpărarea speranței. Dacă și aproape toți se comportă în manieră feroce, făcând din ură și din cucerire marele motor al aventurii umane, există persoane capabile să îl roage pe Dumnezeu cu sinceritate, capabile să scrie în mod diferit destinul omului.”

Papa i-a dat ca exemple în acest sens pe Abel care „îi oferă lui Dumnezeu o jertfă din primele roade”; Enos, după nașterea căruia se spune: „Atunci au început oamenii să cheme Numele Domnului”; Enoh, personaj care „a umblat cu Dumnezeu” și care este răpit la cer; Noe, om drept care „umbla cu Dumnezeu”. „Cei care se roagă din primele pagini ale Bibliei sunt oameni făcători de pace… Rugăciunea cultivă răzoare de renaștere în locuri în care ura omului a fost capabilă numai să lărgească pustiul. Și rugăciunea este puternică, pentru că atrage puterea lui Dumnezeu și puterea lui Dumnezeu mereu dă viață: mereu. Este Dumnezeul vieții și ne face să renaștem”.

„Lumea trăiește și crește grație forței lui Dumnezeu” pe care o atrag cei care se roagă. „Sunt un lanț care nu este deloc gălăgios… și totuși este atât de important pentru a restitui lumii încrederea!” „Rugăciunea este un lanț de viață, mereu: atâția bărbați și femei care se roagă, seamănă viață. Rugăciunea seamănă viață, rugăciunea mică: pentru aceasta este atât de important a-i învăța pe copii să se roage… Primele rugăciuni învățate din copilărie rămân în inimă, pentru că sunt o sămânță de viață, sămânța dialogului cu Dumnezeu.”

„Rugăciunea”, a mai adăugat Sfântul Părinte în încheiere, „deschide ușa pentru Dumnezeu, transformând inima noastră de atâtea ori de piatră, într-o inimă umană.” La finalul audienței generale, Papa Francisc a amintit că în ziua de 29 mai este pomenirea Sf. Papă Paul al VI-lea, canonizat în 2018: „Fie ca exemplul acestui Episcop al Romei, care a ajuns pe culmile sfințeniei, să ne încurajeze pe fiecare dintre noi să îmbrățișăm idealurile Evangheliei”.

Exprimaţi-vă opinia