26.05.2020, (Catholica) – S-a încheiat duminică, 24 mai, Săptămâna Laudato Si’, care a lansat Anul aniversar special Laudato Si’, ce include diferite inițiative, printre care și „Timpul creației”, cu desfășurare de la 1 septembrie, când se marchează Ziua Mondială de Rugăciune pentru Ocrotirea Creației, până la 4 octombrie, când este sărbătorit Sfântul Francisc din Assisi.

Mons. Bruno-Marie Duffé, secretar al Departamentului în Slujba Dezvoltării Umane Integrale, a redactat o scrisoare prin care îi îndeamnă pe catolicii din întreaga lume să participe la „Timpul creației”, alăturându-se familiei ecumenice în vederea trăirii oportunității prețioase „de a reînnoi adeziunea personală la propria vocație de păzitori ai creației, înălțând către Dumnezeu mulțumirea pentru lucrarea minunată pe care el a încredințat-o îngrijirii noastre, invocând ajutorul său pentru ocrotirea creației și milostivirea sa pentru păcatele comise împotriva lumii în care trăim”, după cum evidenția Papa Francisc în scrisoarea din 6 august 2015, prin care stabilea Ziua Mondială de Rugăciune pentru Ocrotirea Creației, inițiativă la care sunt invitate să participe și alte Biserici, cu indicația ca celebrarea acestei zile să aibă loc în mod sincronizat cu inițiativele promovate de Consiliul Ecumenic al Bisericilor.

Timpul creației este un eveniment anual care încurajează la rugăciune și acțiuni concrete în vederea ocrotirii casei noastre comune. Recent, mii de catolici din toate continentele au organizat activități locale pentru a sărbători acest timp. Inițiativa ecumenică „Timpul creației”, care invită creștinii la rugăciune și acțiune în beneficiul planetei, „casa noastră comună, în perioada 1 septembrie – 4 octombrie, s-a aflat și în centrul mesajului pe care Papa Francisc l-a transmis pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Ocrotirea Creației din 2019.

Inițiativa „Timpul creației” este deosebit de relevantă în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus. Departamentul în Slujba Dezvoltării Umane Integrale se implică în prezent în vederea unui răspuns global la pandemie, atât prin abordarea nevoile imediate ale celor care suferă în prezent, cât și pe termen lung, pentru construirea unei societăți mai echitabile. După cum a spus Papa Francisc la audiența generală din 22 aprilie 2020, cu ocazia celei de-a 50-a Zi Mondială a Pământului: „Așa cum ne demonstrează tragica pandemie de coronavirus, numai împreună și luând asupra noastră pe cei mai fragili putem învinge provocările globale”.

Timpul creației este coordonat de un comitet directiv ecumenic. Mai multe informații sunt disponibile pe situl SeasonofCreation.org/it.

La finalul rugăciunii mariane „Regina Coeli”, de duminică, 24 mai 2020, papa Francisc a amintit Anul special aniversar Laudato si’, „pentru a reflecta asupra enciclicei, de la 24 mai anul acesta până la 24 mai anul viitor”. „Îndemn toate persoanele de bunăvoință să adere, pentru a ne îngriji de casa noastră comună și de frații noștri și surorile noastre mai fragili. Pe site va fi publicată rugăciunea dedicată acestui an. Va fi frumos să o folosim pentru a ne ruga” – a mai spus Pontiful. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Iată rugăciunea propusă de Papa Francisc:

Dumnezeule iubitor,
Creatorul cerului, al pământului și a toate câte sunt în ele.
Deschide-ne mințile și mișcă-ne inimile,
pentru a putea fi parte a creației, dar al tău.

Fii alături de cei nevoiași în aceste vremuri dificile,
de cei mai săraci și mai vulnerabili.
Ajută-ne să arătăm solidaritate creativă în înfruntarea
consecințelor acestei pandemii globale.
Fă să fim curajoși în îmbrățișarea schimbărilor destinate
Căutării binelui comun.

Acum, mai mult ca niciodată, când putem cu toții să ne simțim
interconectați și interdependenți.
Ajută-ne să ascultăm și să răspundem
la strigătul pământului și la strigătul celor săraci.
Fie ca suferințele prezente să însemne durerile nașterii
unei lumi mai fraterne și mai sustenabile.
Sub privirea iubitoare a Mariei Ajutorul creștinilor,
te rugăm prin Cristos Domnul nostru.
Amin.

Exprimaţi-vă opinia