Papa Francisc

23.05.2020, Vatican (Catholica) – Prima audiență a Papei Francisc de câteva luni încoace a fost acordată unui grup restrâns de tineri sportivi care ar fi trebuit să participe joi la o întâlnire internațională intitulată „Alergăm împreună”. Pontiful s-a întâlnit cu ei în biblioteca sa privată, după audiența generală de miercuri, 20 mai 2020, dimineață. Evenimentul a fost organizat de Asociația Atletică a Vaticanului în colaborare cu grupul de atletism Fiamme Gialle, sau Flăcări Galbene, al agenției italiene de aplicare a legii care se ocupă infracțiuni financiare, cu „Curtea Neamurilor” a Consiliului Pontifical pentru Cultură și cu Federația Italiană de Atletism (FIDAL) din Regiunea Lazio. Întâlnirea fusese programată inițial pentru joi, 21 mai, dar a fost anulată din cauza crizei provocate de coronavirus.

Papa Francisc și-a început discursul adresat copiilor din grup mulțumindu-le pentru ceea ce fac. „Toți fac ceva pentru comunitate, pentru alții. Și aceasta este bucuria. Nu este așa?” Pentru cei prezenți, Papa a spus că este vorba despre „bucuria de a dărui, de a oferi frumusețea și posibilitatea de a face sport tuturor”. El a continuat spunând că a dărui bucurie și fericire celorlalți este o atitudine umană creativă. A reamintit grupului că oamenii merg până acolo încât „să își dea viața pentru alții: mamele și tații pentru copiii lor, și mulți alții”. Papa Francisc a subliniat că ceea ce fac acești atleți este foarte frumos pentru că ei nu concurează sau joacă meciuri. Mai degrabă, fac ceva împreună: „Fugiți împreună”, a spus el în limba engleză.

Pentru a ilustra acest lucru, Pontiful a folosit pasajul evanghelic cu cei doi discipoli care au alergat la mormânt în dimineața Paștelui (vezi Ioan 20,3-6). Tânărul Ioan l-a întrecut pe Petru, mai în vârstă, dar l-a așteptat înainte de a intra în mormântul gol. Sfântul Părinte a amintit, de asemenea, „o veche regulă medievală pentru pelerini”, care spune că ritmul trebuie stabilit în funcție de cea mai slabă persoană din grup. Este ceea ce trebuie să învățăm cu toții, a spus el în încheierea discursului său către tinerii atleți: „să mergem în ritmul persoanelor care au o altă viteză, sau cel puțin să ținem cont de ele și să ne adaptăm ritmul la al lor”.

Papa a dat apoi un mesaj oficial cu privire la evenimentul care ar fi avut loc joi. Ar fi fost o întâlnire atletică internațională în care campioni olimpici ar fi alergat alături de sportivi paralimpici, refugiați, migranți și prizonieri. El a numit evenimentul planificat „un martor concret pentru ceea ce ar trebui să fie sporturile: o punte care unește oameni de diferite religii și culturi, promovând incluziunea, prietenia, solidaritatea, educația. Cu alte cuvinte, o punte a păcii”. Pentru că evenimentul a fost anulat, Papa a spus că deși cei care ar fi participat nu pot „alerga cu picioarele lor”, ei pot totuși „alerga cu inimile lor”. „Și astfel, numeroșii sportivi care urmau să participe, și pe care aș fi avut plăcerea să îi întâlnesc personal, donează mai multe obiecte… pentru o inițiativă caritabilă”.

De fondurile adunate din această inițiativă va beneficia spitalul „Papa Ioan al XXIII-lea” din Bergamo și „Fundația Poliambulanza” din Brescia. Ambele instituții au deservit pacienții cu coronavirus în regiunea italiană Lombardia, puternic lovită de pandemie. Este un mod de a arăta recunoștința față de personalul medical, a spus Papa. „Sunt eroi” care, riscându-și viața pentru a-i salva pe alții, împlinesc cuvintele lui Isus: „Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca să-și dea viața pentru prietenii săi” (Ioan 15,13). Papa Francisc și-a încheiat mesajul încurajând grupul de sportivi să își trăiască pasiunea pentru sport ca „o experiență de unitate și solidaritate”.

„Tocmai adevăratele valori ale sportului sunt deosebit de importante pentru a face față acestei perioade a pandemiei și mai ales urmărilor ei dificile. În acest spirit vă invit să alergați, împreună, pe pista vieții.” O declarație dată de organizatorii evenimentului a explicat mai multe despre inițiativa caritabilă la care a făcut referire Papa Francisc. Numele complet al evenimentului este „Alergăm împreună: o cursă de solidaritate împotriva Covid-19”. Începând de luni, 8 iunie, va avea loc o licitație pe platforma de strângere de fonduri charitystars.com, cu articole donate de campioni atletici.

Sursa: Vatican News, ediția engleză

Exprimaţi-vă opinia