Frumusețea Braziliei lăudată de Papa

20.05.2020, Vatican (Catholica) – Vaticanul va lansa pe 24 mai o celebrare de un an de zile a enciclicii Papei Francisc Laudato si’, marcând astfel a cincea aniversare a documentului legat de mediu. Anul aniversar special Laudato si’ este o inițiativă a Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Integrale a Omului și va include o gamă largă de evenimente, începând cu o zi globală de rugăciune și încheindu-se cu lansarea de planuri de acțiune sustenabile pe mai mulți ani.

La cinci ani de la semnarea documentului de către Papa Francisc, „enciclica se vede a fi din ce în ce mai relevantă”, citim într-un comunicat al dicasterului. Acesta menționează că aniversarea enciclicii privind mediul se încadrează în contextul global de pandemie, spunând că „mesajul din Laudato si’ este la fel de profetic astăzi ca în 2015”. „Enciclica poate oferi într-adevăr busola morală și spirituală pentru călătoria de a crea o lume mai atentă, fraternă, pașnică și durabilă”, susține departamentul vatican amintit.

Anul va începe pe 24 mai, ziua în care documentul Laudato si’ a fost semnat de Papa Francisc, acum 5 ani, cu o zi de rugăciune pentru pământ și pentru umanitate. A fost compusă o rugăciune pe care oamenii sunt încurajați să o recite la prânz, oriunde s-ar afla în lume. Dicasterul a programat diverse evenimente în săptămâna până la aniversare, inclusiv discuții cu Mișcarea Climatică Globală Catolică printr-o videoconferință Zoom. „Sperăm ca anul aniversar și deceniul următor să fie într-adevăr un timp al harului, o adevărată experiență a Kairos-ului și un timp jubiliar pentru Pământ, pentru umanitate și pentru toate creaturile lui Dumnezeu”, mai afirmă Dicasterul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale.

Inițiativele, întreprinse în parteneriat cu alte grupuri, pun „un accent clar pe ‘conversia ecologică’ în ‘acțiune’”, se continuă în text. În iunie, conform unui program lansat de dicaster, va fi lansat un document despre implementarea enciclicii Laudato si’. Între proiectele speciale care vor fi lansate de-a lungul anului sunt noul premiu anual Laudato si’, un film documentar despre Laudato si’, un concurs în rețelele sociale „Citește Biblia”. În 2021, dicasterul va începe un proiect pentru familii, Dieceze, școli și universități, de șapte ani, pentru a lucra în direcția unei ecologii integrale prin lentilele Laudato si’. Scopul acestui proiect este să răspundă în mod concret la strigătele pământului și ale săracilor, să promoveze economia și conștientizarea ecologică și să adopte stiluri de viață mai simple. Alte evenimente planificate sunt un webinar pe 18 iunie, care marchează aniversarea lansării enciclicii, precum și participarea la „Sezonul creației”, între 4 septembrie și 1 octombrie.

Evenimentele de la Vatican intitulate „Reinventarea Alianței Educaționale Globale” și „Economia lui Francesco”, ce trebuiau să aibă loc în primăvara acestui an și au fost amânate pe toamnă, sunt acum integrate de asemenea în cadrul anului aniversar. În ianuarie 2021, Vaticanul va găzdui o masă rotundă despre Forumul Economic Mondial de la Davos. Există, de asemenea, o propunere pentru o adunare a liderilor religioși la începutul primăverii 2021. Anul aniversar se va încheia cu o conferință, ce va include momente muzicale și conferirea primelor premii Laudato si’.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia