14.05.2020, Vatican (Catholica) – În cadrul celebrării euharistice de joi, din săptămâna a 5-a a Paștelui, Papa Francisc a amintit Ziua de rugăciune, post și caritate proclamată de Înaltul Comitet pentru Fraternitatea Umană, pentru ziua de 14 mai a.c., toate religiile și tradițiile spirituale fiind îndemnate ca, în această zi, să înalțe rugăciuni la Dumnezeu Creatorul, prin manifestări tipice propriei tradiții religioase, cerând ajutor împotriva pandemiei de Covid-19. „Cu toții suntem frați. Sfântul Francisc din Assisi spunea: ‘Cu toții frați’. De aceea, bărbați și femei din toate cultele religioase, astăzi, ne unim în rugăciune și penitență pentru a cere harul vindecării de această pandemie”, a spus Pontiful la începutul Sfintei Liturghii, celebrată în capela Casei Santa Marta din Vatican.

La predica de la Sfânta Liturghie, Papa s-a inspirat din Cartea profetului Iona, în care se relatează că profetul Iona, fiul lui Amitai, din Israel, a fost trimis de Dumnezeu la Ninive, în imperiul asirian, pentru a predica pocăința, astfel încât orașul să nu fie distrus. Iar orașul a fost salvat de cine știe ce pandemie, poate de o pandemie morală. „Și astăzi”, a spus Pontiful, „cu toții, frați și surori din toate religiile – ne rugăm pentru sfârșitul pandemiei, împreună, în fraternitatea care ne unește în acest moment de suferință. Nu ne așteptam la această pandemie care provoacă numeroși morți, multe persoane murind singure, fără să poată face nimic.”

„Ne gândim la cei care suferă, la consecințele economice, la ce se va întâmpla în continuare. Cu toții, împreună, ne rugăm lui Dumnezeu. Poate că unii vor spune că acesta este relativism religios. Nu este așa. Fiecare se roagă lui Dumnezeu cum poate. Suntem cu toții, uniți asemenea unor frați, rugându-se fiecare potrivit propriei culturi și religii. Să îi cerem iertare lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, pentru ca Dumnezeu să oprească această pandemie.”

Astăzi este o zi a fraternității. Este o zi de penitență și rugăciune. Pandemia a venit ca un potop. Există însă multe alte pandemii și nu le observăm, privim în altă parte, suntem indiferenți față de alte tragedii – a observat Papa, explicând că în primele patru luni ale acestui an, aproximativ patru milioane de persoane au murit de foame. „Trebuie să ne gândim și la alte pandemii: pandemia războiului, a foametei și altele. Este important ca astăzi să ne rugăm împreună, fiecare potrivit propriei tradiții religioase, în această zi de rugăciune, post și caritatea”, a atras atenția Sfântul Părinte.

Când Dumnezeu a văzut că oamenii din Ninive s-au convertit, pandemia s-a oprit. Să îi cerem lui Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți și să aibă milă de noi – a îndemnat Papa Francisc la finalul predicii de la Liturghia din Ziua de rugăciune, post și caritate, proclamată de Înaltul Comitet pentru Fraternitatea Umană. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia