11.05.2020, Vatican (Catholica) – La începutul Sfintei Liturghii de luni, 11 mai 2020, din săptămâna a 5-a a Paștelui, Papa Francisc și-a îndreptat gândul, în rugăciune, spre cei care suferă din cauza pierderii locului de muncă, în această perioadă de pandemie, spunând: „În aceste zile, multe persoane și-au pierdut locul de muncă. Nu au fost reangajate și muncesc la negru. Să ne rugăm pentru acești frați și pentru aceste surori care suferă din cauza lipsei unui loc de muncă”. În predica la celebrarea euharistică, Papa s-a inspirat din Evanghelia zilei, după Sfântul Ioan, capitolul 14, în care Isus le spune discipolilor: „Dacă cineva mă iubește, va păzi cuvântul Meu; Tatăl Meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuință la el. Cine nu mă iubește nu păzește cuvintele Mele, iar cuvântul pe care îl ascultați nu este al Meu, ci al Tatălui care m-a trimis. V-am spus acestea cât timp mai rămân cu voi. Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele Meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus Eu”.

Aceasta este promisiunea Duhului Sfânt care se află cu noi, trimis de Tatăl și de Fiul pentru a ne însoți în viață, a spus Pontiful, explicând că este numit Mângâietorul pentru că ne sprijină, ne susține continuu pentru a nu cădea. Domnul ne-a promis acest sprijin, care este Dumnezeu. Duhul Sfânt ne învață să intrăm în misterul credinței, ne ajută să înțelegem misterul, învățătura lui Isus și să ne mărim credința, fără a greși. Referindu-se la învățătura creștină, la doctrină, care nu este ceva static, ci este în creștere, Papa Francisc a explicat că Duhul Sfânt face ca această învățătură să nu rămână în nemișcare, ajutând-o în schimb să se dezvolte în noi, să crească în noi înțelegerea a ceea ce ne-a învățat Isus.

Duhul Sfânt ne face să ne amintim cele învățate de Isus, ne trezește memoria celor legate de Domnul, ne face să ne aducem aminte de viața noastră, de momentul în care l-am întâlnit sau de momentul în care l-am părăsit pe Domnul. Ne aduce în memorie mântuirea, călătoria vieții, ne îndrumă să discernem ce anume trebuie să facem acum, care este calea corectă și care este drumul greșit. Ne ajută să luăm decizii, hotărâri mari și mici, în fiecare zi. Ne învață totul, ne introduce în mister, ne face să ne amintim și ne ajută să discernem. Duhul Sfânt este Darul lui Dumnezeu: „Nu vă voi lăsa singuri, vă voi trimite un Mângâietor”. „Domnul să ne ajute să păstrăm acest dar pe care l-am primit la Botez”, a spus Sfântul Părinte la finalul celebrării euharistice.

Rugăciunea „Isuse al meu, cred că ești cu adevărat prezent în Preasfântul Sacrament al altarului. Te iubesc mai presus decât orice și doresc prezența Ta în sufletul meu…” a fost rostită de Pontif și la finalul Sfintei Liturghii de luni, 11 mai, din săptămâna a 5-a a Paștelui, în acest moment în care nu este încă posibilă primirea lui Isus în Preasfântul Sacrament. Pontiful ne-a îndemnat la Împărtășania spirituală, în așteptarea Împărtășaniei sacramentale. După adorația și binecuvântarea euharistică, Papa Francisc a intonat antifonul marian „Regina Coeli”, specific timpului pascal. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News Romania)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia