Cardinalul Michael Czerny SJ

08.05.2020, Vatican (Catholica) – Sunt în număr de 33,4 milioane noile persoanele strămutate intern, în 145 de țări din întreaga lume. Dintre acestea, 8,5 milioane au fost constrânse să își părăsească locuințele din cauza conflictelor de diferite tipuri, în timp ce 24,9 milioane au fugit din cauza unor dezastre și calamități naturale. În prezent, a ajuns la 50 de milioane numărul persoanelor care, deși au fost nevoite să își părăsească locuințele și regiunile de domiciliu, au rămas în interiorul propriei țări. Datele furnizate de Centrul de Monitorizare al Strămutărilor Interne, actualizate la sfârșitul anului 2019, atestă existența unui număr uriaș de persoane care sunt constrânse să trăiască în condiții cu adevărat precare.

Preluând îndemnul adresat de Papa Francisc în discursul adresat membrilor corpul diplomatic, la începutul anului 2020, Departamentul în Slujba Dezvoltării Umane Integrale, prin Secția pentru Migranți și Refugiați, a realizat lucrarea „Orientările pastorale privind persoanele strămutate intern”, prezentat marți, 5 mai, la Sala Marconi din Palazzo Pio. Volumul conține sugestii și îndrumări specifice cu privire la strămutații intern, bazate pe patru verbe: primire, protejare, promovare, integrare. Cardinalul Michael Czerny – subsecretar al Secției pentru Migranți și Refugiați din cadrul Departamentul amintit – a explicat că noul document, care a primit aprobarea Sfântului Părinte, are scopul de a oferi Bisericii indicații cu privire la sprijinirea concretă a acestor persoane, mai ales în actualul context de pandemie.

Orientările pastorale formulează propuneri cu privire la cele peste 50 de milioane de persoane strămutate intern, cu scopul recunoașterii, sprijinirii, promovării și reintegrării lor, astfel încât să poată juca un rol activ și constructiv în propriile țări. Cardinalul Czerny a insistat asupra necesității protecției și asistenței umanitare, evitând ca persoanele strămutate intern să fie uitate atât de autoritățile propriilor țări cât și de comunitatea internațională. Nu de puține ori, aceste persoane sunt prinse la mijlocul luptelor, în regiuni îndepărtate și inaccesibile, devenind victimele preferate ale traficanților de persoane umane în vederea exploatării lor prin muncă sau a exploatării sexuale. Orientările pastorale evidențiază riscurile grave la care la care sunt supuse și din cauza faptului că această categorie nu intră în sistemul de protecție prevăzut de dreptul internațional al refugiaților.

Totodată, prin „Orientările pastorale privind persoanele strămutate intern”, se face apel la cooperarea dintre toți actorii și între toate realitățile catolice, la colaborarea interconfesională și interreligioasă și îndeamnă la unirea eforturilor, alături de instituțiile internaționale și de reprezentanții societății civile, astfel încât strămutații intern să nu fie considerați doar numere, ci persoane cu demnitate, care au dreptul la sprijin imediat, mai ales în actualul context de urgență sanitară mondială. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia