07.05.2020, Vatican (Catholica) – La începutul celebrării euharistice de joi, din săptămâna a 4-a a Paștelui, Papa Francisc s-a rugat din nou pentru artiști și, cerându-i lui Dumnezeu să îi binecuvânteze, a spus: „Ieri am primit o scrisoare de la un grup de artiști. Mulțumeau pentru rugăciunea pe care am făcut-o pentru ei. Aș dori să îl rog pe Domnul să îi binecuvânteze, deoarece artiștii ne fac să înțelegem ce este frumusețea, fără de care Evanghelia nu poate fi înțeleasă. Să ne rugăm din nou pentru artiști.”

La predica de la Sfânta Liturghie, Papa Francisc a comentat prima lectură din liturgia zilei, luată din cartea Faptele Apostolilor, capitolul 13, 13-25, în care se relatează că apostolul Paul, ajuns la Antiohia Pisidiei, explică în sinagogă legea cea nouă, pornind de la istoria poporului lui Israel, o istorie a unei continue implicări din partea lui Dumnezeu. Când Paul le explică noua doctrină, vorbește de fapt despre istoria mântuirii – a explicat Pontiful, spunând că venirea lui Isus este rezultatul unui parcurs de har, de alegeri și promisiuni din partea lui Dumnezeu față de poporul Său. Pornind de la fragmentul biblic citat – în care apostolul Paul prezintă desfășurătorul intervențiilor lui Dumnezeu în istoria poporului său, începând cu alegerea părinților și înălțarea poporului în timpul șederii lor în țara Egiptului – Papa Francisc a explicat că și creștinismul trebuie înțeles în cheia apartenenței la un popor în istoria căruia intervine continuu Dumnezeu, aceasta fiind de fapt istoria mântuirii noastre.

Îndemnându-ne să vedem creștinismul nu ca pe o simplă doctrină ci ca pe o istorie de iubire a lui Dumnezeu față de un popor ales în mod gratuit, Sfântul Părinte a evidențiat importanța de a conștientiza apartenența la poporul credincios a lui Dumnezeu, care urmează istoria mântuirii. Papa Francisc a atras atenția asupra necesității de a conserva memoria legată de istoria mântuirii noastre pentru a nu cădea în eroare și a deveni creștini ideologici care riscă să reducă viața creștină la dogmatism sau la moralism, optând pentru mișcări elitiste și nu pentru urmarea unui parcurs călăuzit de promisiunea făcută de Dumnezeu poporului său.

De multe ori cădem în astfel de parțialități – a spus Pontiful, atrăgând atenția asupra dimensiunii elitiste care duce la pierderea sentimentului apartenenței la poporul credincios al lui Dumnezeu. „Conștiința de a fi popor. Trebuie să transmitem istoria mântuirii noastre, memoria unui popor”, a evidențiat el, avertizând asupra pericolului care se ivește din lipsa apartenenței la un popor în istoria căruia intervine în mod continuu Dumnezeu, întotdeauna fidel promisiunilor sale. La finalul predicii, îndemnându-ne să îi cerem Domnului conștiința de popor, Pontiful a amintit imnul „Magnificat”, înălțat de Preacurata Fecioară Maria, ca răspuns la salutul de binecuvântare al Elisabetei, cânt ce exprimă încrederea totală în puterea lui Dumnezeu care sprijină poporul slujitor, potrivit promisiunii făcute acestuia (cf Lc 1,46-55).

De asemenea, ca la fiecare celebrare euharistică pe care a prezidat-o în acest timp de pandemie, Papa Francisc ne-a îndemnat, și de această dată, să ne împărtășim spiritual, în așteptarea fericitului moment al primirii Împărtășaniei sacramentale. Pontiful a rostit rugăciunea: «La picioare Tale, o, Isuse al meu, mă închin și îți ofer căința inimii mele mâhnite care se cufundă în nimicul ei și în sfânta Ta prezență. Te ador în Sacramentul iubirii Tale, doresc să te primesc în sărmanul sălaș pe care ți-l oferă inima mea. Așteptând fericirea Împărtășaniei sacramentale, vreau să te am în sufletul meu. Vino la mine, o, Isuse al meu, și fă ca eu să vin la Tine. Inima Ta să înflăcăreze toată ființa mea, în viață și în moarte. În Tine cred, În Tine sper, pe Tine te iubesc. Așa să fie!» (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia