04.05.2020, Vatican (Catholica) – La începutul celebrării euharistice de luni, din săptămâna a IV-a Paștelui, Papa Francisc și-a îndreptat gândul către familii, constrânse să stea închise în casă din cauza pandemiei și, rugându-se să nu existe violență, ci pace, răbdare și creativitate, a spus: „Să ne rugăm astăzi pentru familii: în acest timp de carantină, familia – închisă în casă – încearcă să facă multe lucruri noi, având multă creativitate cu copiii, cu toți, pentru a merge mai departe. Există însă și un alt aspect; uneori există violența domestică. Să ne rugăm pentru familii, pentru a continua în pace, cu creativitate și cu răbdare, în această perioadă de carantină.”

La predica de la Sfânta Liturghie, Papa Francisc a comentat prima lectură din liturgia zilei, luată din Faptele Apostolilor, capitolul 11, în care se relatează că apostolul Petru este mustrat de către frați, care îi spuneau: „Ai intrat la oameni care nu au primit circumcizia și ai mâncat împreună cu ei”. Atunci, Petru le răspunde că acțiunile sale au fost inspirate chiar de Duhul Sfânt, care l-a îndrumat. Pornind de la acest fragment, Pontiful a observat că în Biserică există tendința de a ne percepe pe noi înșine drepți și de a-i considera pe alții păcătoși, spunând că aceasta este o boală a Bisericii care ia naștere din ideologii, acesta reprezentând un mod lumesc de a gândi și de a interpreta legea.

Succesiv, oprindu-se asupra Evangheliei din liturgia zilei, după Sfântul Ioan, capitolul 10, în care Isus spune despre sine „Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun își dă viața pentru oi”, Papa Francisc a explicat că Mântuitorul a venit pentru răscumpărarea tuturor: mari, mici, bogați, săraci, buni și răi. Atrăgând atenția asupra ispitei de a monopoliza acțiunea mântuitoare, pontiful ne-a îndemnat la rugăciune pentru a ne elibera de „psihologia diviziunii” și a înțelege că suntem cu toții frați în Isus. Sfântul Părinte a spus că există idei, opinii care creează diviziune și fac astfel încât dezbinarea să apară ca fiind mai importantă decât unitatea, care conduc la a crede că propria idee este mai importantă decât Duhul Sfânt care ne călăuzește. Pontiful a insistat asupra necesității unității Bisericii, dorită de Domnul care s-a jertfit pe cruce pentru toți, inclusiv pentru cei care nu cred în El sau care au un alt crez religios decât al nostru. Isus – a insistat – este păstorul tuturor, având oi și în alte staule, dorința Mântuitorului fiind unitatea turmei Sale.

La finalul celebrării euharistice, îndemnându-ne la Împărtășania spirituală în acest timp în care nu este posibilă primirea Împărtășaniei sacramentale, Sfântul Părinte a recitat rugăciunea: „La picioare Tale, o, Isuse al meu, mă închin și îți ofer căința inimii mele mâhnite care se cufundă în nimicul ei și în Sfânta Ta Prezență. Te ador în Sacramentul iubirii Tale, doresc să te primesc în sărmanul sălaș pe care ți-l oferă inima mea. Așteptând fericirea Împărtășaniei sacramentale, vreau să te am în sufletul meu. Vino la mine, o, Isuse al meu, și fă ca eu să vin la Tine. Inima Ta să înflăcăreze toată ființa mea, în viață și în moarte. În Tine cred, În Tine sper, pe Tine te iubesc. Așa să fie!” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia