Papa Francisc

30.04.2020, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a înălțat o rugăciune specială pentru numeroșii răposați anonimi, care și-au pierdut viața din cauza pandemiei. Intenția de rugăciune a fost rostită de Pontif la începutul Sfintei Liturghii celebrată joi, 30 aprilie, în capela Casei Santa Marta, din Vatican, spunând: „Să ne rugăm astăzi pentru cei răposați, pentru cei care au murit din cauza pandemiei, și în mod special pentru răposații – să le spunem – anonimi: am văzut fotografiile cu gropile comune. Numeroase…”

În predica de la Liturghia de joi, din a treia săptămână a Paștelui, Sfântul Părinte a comentat prima lectură din liturgia zilei, luată din cartea Faptele Apostolilor, capitolul 8,26-40, în care se relatează despre întâlnirea apostolului Filip cu un eunuc, demnitar al reginei Candace a etiopienilor. Acesta avea dorința de a înțelege cine era acela despre care prorocise Profetul Isaia, spunând: „Ca o oaie a fost dus la înjunghiere și ca un miel fără glas înaintea celui care îl tunde, așa nu și-a deschis gura”. După ce Filip îi deslușește că este vorba despre Isus, eunucul vrea să primească botezul.

Este Tatăl cel care atrage spre cunoașterea Fiului, a explicat Pontiful, referindu-se la Evanghelia liturgiei zilei, după Sfântul Ioan, capitolul 6,44-51, evidențiind că fără o astfel de intervenție nu se poate cunoaște misterul lui Cristos. Acest lucru s-a petrecut cu funcționarul etiopian care, citind din profetul Isaia, a simțit neliniștea de a-l cunoaște pe Isus, semănată în inimă de Tatăl. Același lucru este valabil și în privința misiunii: noi nu convertim pe nimeni, este Tatăl cel care atrage. Noi nu putem decât să dăm o mărturie de credință. Este necesar să ne rugăm pentru ca Tatăl să atragă lumea la Isus: sunt necesare mărturia și rugăciunea. Aceasta este inima apostolatului nostru. Să ne întrebăm dacă și noi dăm mărturie de credință prin stilul nostru de viață, dacă ne rugăm pentru ca Tatăl să atragă persoanele la Isus. A merge în misiune – a explicat Papa Francisc – nu înseamnă să se facă prozelitism, ci presupune mărturie și rugăciune pentru ca Tatăl să poate atrage lumea la Isus.

„Nimeni nu îl poate cunoaște pe Isus fără ca Tatăl să îl atragă: acest lucru este valabil pentru apostolatul nostru, pentru misiunea noastră apostolică în calitate de creștini. […] ‘Însă, ce pot face astfel încât Tatăl să atragă lumea la Isus’. Prin rugăciune. Rugăciunea pentru misiuni înseamnă să îi cerem Tatălui să atragă lumea spre Isus. Mărturia și rugăciunea merg împreună.” Astfel a spus Sfântul Părinte, îndemnându-ne să ne întrebăm dacă ne rugăm pentru misiuni și dacă dăm mărturie creștină prin propriul stil de viață. „Aceasta este marea regulă a apostolatului nostru pretutindeni și, mai ales, în privința misiunilor. A merge în misiune nu înseamnă a face prozelitism”, a mai spus el la finalul predicii, îndemnându-ne să îi cerem Domnului harul de a ne ruga și de a da mărturie de credința noastră și în cadrul activității pe care o desfășurăm zilnic, astfel încât Tatăl să poată atrage oamenii la Isus.

Sfântul Părinte a încheiat celebrarea euharistică prin adorație și binecuvântare euharistică, îndemnându-ne să ne împărtășim spiritual în acest timp de pandemie în care nu este posibilă împărtășirea sacramentală. Pontiful a rostit rugăciunea: Isuse al meu, cred că ești cu adevărat prezent în Preasfântul Sacrament al altarului. Te iubesc mai presus decât orice și doresc prezența Ta în sufletul meu. Întrucât nu este posibil să te primesc în Preasfântul Sacrament, vino măcar spiritual în inima mea. Ca și cum ai fi deja prezent, te îmbrățișez și mă unesc cu totul Ție. Nu îngădui să mă despart vreodată de Tine.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia