Liturghie în capela Casei Santa Marta

27.04.2020, Vatican (Catholica) – La Sfânta Liturghie celebrată luni, în săptămâna a treia a Paștelui, Papa Francisc și-a îndreptat gândul către artiști, rugându-se ca Dumnezeu să le dea harul creativității. Referindu-se la frumusețe și creativitate, ce reprezintă modalități tipice de exprimare pentru artiști, pontiful a evidențiat ajutorul pe care îl dau artiștii în acest timp dificil al pandemiei, spunând: „Să ne rugăm astăzi pentru artiști care au o mare capacitate creativă și care, prin calea frumuseții, ne arată calea de urmat. Fie ca Domnul să dea tuturor harul creativității în acest moment.”

La predica de la celebrarea euharistică de luni, din capela Casei Santa Marta, Sfântul Părinte a comentat Evanghelia din liturgia zilei, după Sfântul Ioan, capitolul 6, în care se relatează că Isus reproșează mulțimii că îl caută nu pentru că a văzut semne ci pentru că au mâncat din pâini și s-au săturat. „Lucrați nu pentru hrana pieritoare, ci pentru hrana care rămâne spre viața veșnică pe care v-o va da Fiul Omului; căci pe El l-a însemnat Dumnezeu Tatăl cu sigiliul Său.” Acesta este îndemnul Mântuitorului despre care ne relatează fragmentul din Evanghelia liturgiei zilei. Pontiful a explicat că mulțimea care îl asculta neobosit pe Isus, odată ce a mâncat pe îndestulate, avea intenția să îl facă rege, uitând entuziasmul dintâi, suscitat de ascultarea cuvântului Său. Domnul amintește mulțimii acest prim sentiment și corectează calea mulțimii care începuse să devieze, luând-o pe un drum mai mult lumesc decât evanghelic.

Tot astfel ni se întâmplă și nouă când ne îndepărtăm de la calea Evangheliei, a atras atenția Papa Francisc, spunând totodată că Isus ne readuce la sentimentele primei întâlniri, atunci când pierdem memoria entuziasmului de la început, avut la prima chemare a lui Isus, când Domnul ne-a privit cu iubire. „Acest lucru ne face să reflectăm deseori că în viață începem calea urmării lui Isus, mergând în urma lui Isus, urmând valorile Evangheliei, însă – la jumătatea drumului – ne vine o altă idee, vedem vreun semnal și ne îndepărtăm, conformându-ne poate la ceva mai temporar, mai material, mai lumesc și ajungem să pierdem memoria entuziasmului dintâi, pe care l-am avut auzindu-l pe Isus vorbindu-ne. Domnul ne face mereu să revenim la prima întâlnire, la primul moment în care ne-a privit, ne-a vorbit, făcând să se ivească în noi dorința de a-l urma.”

Spunând că fiecare dintre noi are experiența primei întâlniri, în care Isus i-a spus: „urmează-mă”, Papa Francisc ne îndeamnă să ne rugăm pentru ca Domnul să ne dea harul de a ne întoarce la prima experiență a întâlnirii cu Isus, când am simțit că Isus ne-a indicat calea spunându-ne „aceasta este calea ta”, ajutându-ne să înțelegem că trebuie să urmăm calea Evangheliei și nu alte căi lumești, care nu cunosc valorile Evangheliei. Evidențiind importanța harului de a reveni la entuziasmul primei întâlniri cu Isus, când Domnul ne-a indicat calea Evangheliei, Pontiful a spus: „Acesta este un har de cerut Domnului pentru că, în viață, avem întotdeauna tentația de a ne îndepărta [de la calea Evangheliei], tentația de a urma în schimb vreo altă idee care ni se pare bună. [Să cerem] harul de a reveni mereu la prima chemare, la primul moment, harul de a nu uita istoria personală, momentul în care Isus m-a privit cu iubire și mi-a spus: ‘Aceasta este calea ta’, când Isus, prin intermediul atâtor persoane, m-a făcut să înțeleg care era calea Evangheliei pe care trebuia să o urmez spre deosebire de alte căi lumești, cu alte valori. Să revenim la prima întâlnire cu Isus.”

Papa Francisc a încheiat Sfânta Liturghie de luni, 27 aprilie, cu adorație și cu binecuvântare euharistică, îndemnându-ne să ne împărtășim spiritual, după cum exprimă și următoarea rugăciune rostită de Pontif: „Dumnezeul meu, Isuse Cristoase, eu cred din tot sufletul că tu ești cu adevărat prezent în Preasfântul Sacrament al altarului. Te iubesc din toată inima și doresc prezența ta în inima mea. Întrucât nu este posibil să te primesc în Preasfântul Sacrament, vino măcar spiritual în inima mea. Ca și cum ai fi deja prezent, te îmbrățișez și mă unesc cu totul ție. Nu îngădui să mă despart vreodată de tine.” Înainte de a ieși din capelă, Pontiful a intonat antifonul marian „Regina Coeli”, specific timpului pascal. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia