Liturghie în capela Casei Santa Marta

22.04.2020, Vatican (Catholica) – La Sfânta Liturghie celebrată miercuri, 22 aprilie a.c., în capela Casei Santa Marta, din Vatican, Papa Francisc s-a rugat ca Europa să reușească să aibă unitatea fraternă visată de părinții fondatori, în acest timp în care este necesară unitatea între națiuni. La predică, Pontiful a pus accentul pe iubirea lui Dumnezeu care ne-a iubit atât de mult încât l-a dat pe unicul Său Fiu, ca prin El lumea să se mântuiască (cf In 3,16). Sfântul Părinte a mai spus că mulți creștini dedică timp contemplării crucifixului și, privind la Isus pe cruce, găsesc răspunsuri, pentru că Duhul Sfânt îi ajută să înțeleagă că în Isus se află toată știința, toată iubirea lui Dumnezeu, toată înțelepciunea creștină.

La începutul celebrării euharistice de miercuri, din a doua săptămână a Paștelui, Papa Francisc și-a îndreptat gândul către Europa, înălțând rugăciunea: „În acest timp în care este necesară multă unitate între noi, între națiuni, să ne rugăm astăzi pentru Europa, pentru ca Europa să reușească să aibă această unitate, această unitate fraternă pe care au visat-o părinții fondatori ai Uniunii Europene.” Pontiful a explicat fragmentul din Evanghelia liturgiei zilei, după Sfântul Ioan, capitolul 3, versetele 16-21, în care se relatează că Isus i-a spus lui Nicodim. Sfântul Părinte a spus: „Acest fragment din Evanghelia după sfântul Ioan, capitolul 3, dialogul dintre Isus și Nicodim, este un adevărat tratat de teologie, care concentrează totul: kerigmă, cateheză, reflecție teologică, pareneză, toate sunt concentrate în acest capitol. Și, ori de câte ori îl citim, găsim o mai mare bogăție, mai multe explicații, mai multe aspecte care ne fac să înțelegem revelația lui Dumnezeu.”

Papa Francisc a evidențiat două aspecte conținute în Evanghelia liturgiei zilei: revelația iubirii lui Dumnezeu și lumina care a venit în lume și, reliefând iubirea nemăsurată pe care Dumnezeu o are față de noi, a spus:”[Dumnezeu Tatăl] l-a dat pe Fiul Său, l-a trimis pe Fiul Său pentru a muri pe cruce. De câte ori privim un crucifix vedem această iubire. Crucifixul este chiar marea carte a iubirii lui Dumnezeu. Nu este un obiecte de așezat aici sau acolo – pe care să îl alegem în funcție de cât este de frumos lucrat, antic sau de modern – nu. Ci este chiar expresia iubirii lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a iubit astfel: l-a trimis pe Fiul Său, care s-a anihilat până la moarte pe cruce din iubire. Atât de mut a iubit Dumnezeu lumea încât l-a dat pe Fiul Său.”

Referindu-se la cel de-al doilea aspect scos în evidență: lumina care a venit în lume și faptul că oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pontiful ne îndeamnă să ne lăsăm pătrunși de lumina adusă de Isus, de lumina Duhului Sfânt astfel încât să vedem lucrurile în lumina lui Dumnezeu. Papa Francisc a încheiat Sfânta Liturghie cu adorație și cu binecuvântare euharistică, îndemnându-ne să ne împărtășim spiritual, după cum exprimă și următoarea rugăciune rostită de Pontif: „Dumnezeul meu, Isuse Cristoase, eu cred din tot sufletul că Tu ești cu adevărat prezent în Preasfântul Sacrament al altarului. Te iubesc din toată inima și doresc prezența Ta în inima mea. Întrucât nu este posibil să te primesc în Preasfântul Sacrament, vino măcar spiritual în inima mea. Ca și cum ai fi deja prezent, te îmbrățișez și mă unesc cu totul Ție. Nu îngădui să mă despart vreodată de Tine.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia