21.04.2020, Vatican (Catholica) – La 170 de ani de la înființare, revista iezuiților italieni „La Civiltà Cattolica” apare și în limba chineză, aflăm dintr-un comunicat primit la redacție de la direcțiunea revistei. Este vorba de o ediție în chineză simplificată. Inițiativa confirmă dorința dialogului dintre Biserica Catolică și China, într-un context internațional mai degrabă încordat din cauza pandemiei de Coronavirus. Conducerea revistei își exprimă speranța ca gestul să fie încadrat în orizontul „de prietenie în spiritul lui Matteo Ricci”, personalitate excepțională pentru vestirea Evangheliei la curtea dinastiei Ming.

Comunicatul definește inițiativa „un gest de considerație față de rolul pe care această limbă îl îndeplinește în zilele noastre în contextul global”, dar și un semn de „prietenie în spiritul lui Matteo Ricci”, misionarul iezuit italian care a murit la Beijing în 1610, după ce a dus Evanghelia lui Cristos la curtea dinastiei Ming și a stabilit o excepțională relație culturală între cele două civilizații. Adresa electronică la care poate fi consultată revista în limba chineză este: https://www.gjwm.org. Site-ul cuprinde patru secțiuni: Știri, Mapamond, Reflecții creștine și Cultură. Pagina internet are o conexiune la contul WeChat al revistei, codul identificativ fiind gjwm1850.

Salutând cu o scrisoare noua inițiativă, Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin și-a exprimat urarea ca aceasta să fie un instrument prin care „să se scrie noi pagini, rod al întâlnirii prietenești cu bogata tradiție a poporului chinez”. Prelatul și-a manifestat, totodată, speranța ca versiunea chineză a revistei „să poată deveni un puternic instrument de reciprocă îmbogățire culturală și științifică în rândul persoanelor care sunt în căutarea frumuseții și a adevărului”. Întregul demers, a încheiat Cardinalul, are ca scop „colaborarea la construcția unei autentice civilizații a dialogului deschis și a păcii durabile între toate popoarele lumii”.

Într-un context internațional marcat mai degrabă de încordare din cauza pandemiei de Covid-19, această inițiativă merge, s-ar putea spune, contra curentului. O observație întărită și de faptul că, prin tradiție, conținutul revistei „La Civiltà Cattolica”, aflată sub conducerea iezuiților italieni, nu apare fără aprobarea Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun. Cu toate acestea, noua inițiativă se înscrie pe linia semnalelor de dialog dintre Sfântul Scaun și China, care s-au întețit cu precădere în ultimii ani.

Un amplu ecou l-a avut Acordul Provizoriu bilateral din 2018 privind numirea Episcopilor catolici din China, o chestiune recunoscută de ambele părți ca fiind „de mare relevanță” pentru viața Bisericii. Nu mai puțin semnificativă, în noul context al apropierii treptate și reciproce, este și recenta întâlnire dintre secretarul Sfântului Scaun pentru Raporturile cu Statele, Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, și ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, care a avut loc la München, în Germania, pe 14 februarie 2020. Întâlnirea dintre cei doi reprezentanți ai diplomației a fost prima de acest fel, în relațiile bilaterale, din ultimii șaptezeci de ani. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News Romania)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia