20.04.2020, Târgu Lăpuș (Catholica) – Editura Galaxia Gutenberg a publicat recent cartea „Suferința. Ghid de utilizare. Explicații biblice pentru a spera și a înțelege”, a biblistului american Jeff Cavins. Lucrarea are 150 de pagini, format 13×20, putând fi comandată online de pe site-ul GalaxiaGutenberg.ro la prețul de 15 lei. Traducerea a fost făcută de Ana Maria Botnaru. Jeff Cavins este cunoscut prin cărțile și articolele sale, dar mai ales prin programul „The Great Adventure Bible Study”, dezvoltat împreună cu Sarah Christmyer, folosit cu succes în foarte multe parohii din SUA și nu numai.

Cartea sa despre suferință este prefațată de un alt biblist american cunoscut, Scott Hahn, care spune despre Jeff Cavins că este „un interpret profund al Cuvântului lui Dumnezeu”. Și continuă: „Când spune un cuvânt de consolare, când oferă un sfat, el se inspiră din singura sursă despre care știm că este inspirată de Dumnezeu și lipsită de eroare în întregul ei. Ce poate fi mai vrednic decât Cuvântul lui Dumnezeu, dăruit în prietenie, în iubire și caritate?” Și mai afirmă că „fiecare pagină sună autentic, pentru că Jeff a suferit mult și a învățat din suferința sa. Nu a fost ușor pentru el să scrie o astfel de carte. Este un act de compasiune, în sens etimologic: o împreună-suferință cu noi.”

Volumul semnat de Jeff Cavins are nouă capitole intitulate astfel: 1. Viața voastră ideală; 2. Suferința mea are vreun sens? 3. Înapoi la origini: Fiecare generație suferă; 4. Diferite scopuri ale suferinței; 5. Suferința supranaturală – dimensiune a mântuirii; 6. Cristos cel suferind și participarea noastră; 7. Dar voi? Sunteți gata să oferiți suferința voastră? 8. Atunci când suferiți; 9. Zece lucruri de făcut atunci când suferiți. Fiecare capitol este legat de viața de zi cu zi prin exemple, fructificând la tot pasul Sfânta Scriptură prin citate care aduc lumină asupra temelor discutate. Diversele paradoxuri legate de suferință devin astfel ceva mai clare, dar scopul cărții, după cum spune titlul, nu este în esență să explice de ce este suferința, ci să ne învețe cum o putem integra și fructifica.

„Suferința este universală. Toți o experimentăm – dacă nu astăzi, atunci la un moment dat în viitor. Divorțul, cancerul, accidentele de mașină, moartea unui copil sau a unui părinte, pierderea unui loc de muncă – toate acestea fac parte din a fi om. Și copiii suferă. Sunt umiliți sau terorizați la școală; mulți nu au o viață stabilă acasă. Oricare dintre noi poate fi ținta bârfelor, poate avea probleme cardiace sau se poate confrunta cu un uragan. Întrebarea nu este dacă veți suferi, ci când. Dar și mai important: cum veți suferi?”

Exprimaţi-vă opinia