08.04.2020, Vatican (Catholica) – La Sfânta Liturghie celebrată în capela Casei Santa Marta, în miercurea din Săptămâna Sfântă, 8 aprilie 2020, în cursul dimineții, Papa Francisc s-a rugat ca Dumnezeu să miște inimile acelora care profită de cei aflați în nevoie în această criză cauzată de pandemia de coronavirus. În predică, Pontiful a vorbit despre trădarea lui Iuda și, prin asociere cu figura lui Iuda, despre cei care vând persoanele, chiar și pe cei dragi, pentru câștigul personal. Inspirându-se din Evanghelia liturgiei zilei, după Sfântul Matei – capitolul 26, versetele 14-25 – în care se relatează despre trădarea lui Iuda, Pontiful a amintit că și în prezent există persoane care, asemenea lui Iuda, vor să îi slujească și lui Dumnezeu și banilor, exploatatori ascunși, în aparență impecabili, care fac comerț cu oameni, care își vând aproapele.

Iuda era atașat de bani și cine iubește prea mult banii, ajunge să trădeze. Însă și el este trădat de diavol, care este un rău platnic, lăsându-l pradă disperării. Și sfârșește prin a se spânzura. Pontiful și-a îndreptat gândul spre numeroasele persoane pe care le-a definit „Iuda în formă instituționalizată”, care își exploatează în prezent semenii. De asemenea, s-a referit și la „micii Iuda” care există în noi: fiecare dintre noi ar putea ajunge să trădeze când este atașat de bani și de avere. „Când ne gândim la vânzarea oamenilor, ne vine în minte comerțul cu sclavi din Africa, duși în America – o situație din trecut. Sau, ne vine în minte, de exemplu, comerțul cu tinere yazidite vândute ca sclave de către milițienii Isis… Însă și în prezent sunt vândute multe persoane. În fiecare zi.”

„Există persoane care, asemenea lui Iuda, vând frați și surori, exploatându-i prin munca fără o plată justă, neținând cont de îndatoririle avute. Ba chiar, ajung de multe ori să pună în vânzare ce au mai scump. De exemplu, există persoane care, pentru a trăi mai comod, ajung să îi îndepărteze de acasă pe părinți, ducându-i în case pentru bătrâni fără a mai merge să îi viziteze.” Isus ne-a spus „că nu putem sluji la doi stăpâni, nu îi putem sluji lui Dumnezeu și banului. Fiecare dintre noi trebuie să aleagă între a fi slujitori ai lui Dumnezeu, liberi să îl adorăm și să îl slujim, sau a fi slujitorii banului, devenind sclavii acestuia. Aceasta este unica opțiune. Mulți ar dori să îi slujească în același timp lui Dumnezeu și banului, dar, nefiind posibil, ajung să se prefacă că îi slujesc lui Dumnezeu când, de fapt, sunt în slujba banului.”

„Iuda a plecat, dar a lăsat discipoli în urma lui. De fapt, nu sunt discipolii lui, ci discipolii diavolului. Nu știm cum a fost viața lui Iuda. Poate că era un tânăr normal, cu neliniștile sale. Isus l-a chemat să-l urmeze, însă Iuda nu a reușit să îi devină discipol. Nu avea o limbă de discipol și o inimă de discipol, după cum se spune în prima lectură. Era slab în urmarea lui Isus, însă Isus îl iubea. Apoi, Evanghelia ne lasă să înțelegem că îi plăceau banii… Atașamentul față de bani l-a dus la încălcarea regulilor, la furt, iar de la furt la trădare nu este decât un mic pas. Cine ține prea mult la bani, ajunge întotdeauna să trădeze pentru a avea și mai mulți bani”. Papa ne-a invitat „să ne gândim și la micul Iuda pe care îl avem fiecare în noi în momentul alegerii dintre lealitate și interes. Fiecare dintre noi este capabil să trădeze, să vândă, să aleagă în funcție de propriul interes. Fiecare dintre noi are posibilitatea de a se lăsa atras de iubirea față de bani sau de bunăstarea zilei de mâine.”

Papa Francisc a încheiat Sfânta Liturghie de miercuri, 8 aprilie, cu adorație și binecuvântare euharistică și, îndemnându-ne să ne împărtășim spiritual, a recitat această rugăciune: „La picioare Tale, o, Isuse al meu, mă închin și îți ofer căința inimii mele mâhnite care se cufundă în nimicul ei și în sfânta Ta prezență. Te ador în Sacramentul iubirii Tale, doresc să te primesc în sărmanul sălaș pe care ți-l oferă inima mea. Așteptând fericirea Împărtășaniei sacramentale, vreau să te am în sufletul meu. Vino la mine, o, Isuse al meu, și fă ca eu să vin la Tine. Inima Ta să înflăcăreze toată ființa mea, în viață și în moarte. În Tine cred, în Tine sper, pe Tine te iubesc. Așa să fie!” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia