05.04.2020, Vatican (Catholica) – Într-o Liturghie celebrată fără public, marcând Duminica Floriilor, Papa Francisc a vorbit despre iubirea lui Dumnezeu care a mers până la suferință. Și concret, Pontiful s-a oprit la două situații dureroase experimentate de Fiul lui Dumnezeu și în cele din urmă de orice om: trădarea și părăsirea. La Liturghia din Bazilica San Pietro, lângă altar au stat din nou crucifixul miraculos de la biserica „San Marcello al Corso” și icoana bizantină „Salus Populi Romani”, ca la binecuvântarea extraordinară Urbi et Orbi din 27 martie.

Dumnezeu ne-a mântuit slujindu-ne, a spus Sfântul Părinte la predică, subliniind că în percepția noastră cel mai des ne vedem pe noi ca slujindu-i lui Dumnezeu, fără să recunoaștem că mai înainte El ne-a slujit, El ne-a iubit. „Dar în ce fel ne-a slujit Domnul? Dându-și viața Sa pentru noi. Îi suntem dragi și l-am costat mult. […] Iubirea Sa l-a făcut să se jertfească pentru noi, să ia asupra Sa tot răul nostru. E un lucru care te lasă fără cuvinte: Dumnezeu ne-a salvat lăsând ca răul nostru să se înverșuneze asupra Lui. Fără să reacționeze, numai prin smerenia, răbdarea și ascultarea slujitorului, numai prin puterea iubirii. […] Domnul ne-a slujit până la a încerca situațiile cele mai dureroase pentru cel care iubește: trădarea și părăsirea.”

Oprindu-se asupra trădării, Papa a amintit de discipolul care l-a vândut, de oamenii care l-au trădat și strigau „Răstignește-l”, de instituția religioasă ce l-a condamnat pe nedrept. A invitat apoi „să ne gândim la micile sau marile trădări pe care le-am suferit în viață” și la cum reacționăm când încrederea ne este înșelată. Dezamăgirea resimțită este normală, căci „ne-am născut ca să fim iubiți și să iubim, iar cel mai dureros este să fim trădați de cel care a promis să ne fie loial și apropiat. Nu ne putem nici măcar închipui cât trebuie să fi fost de dureros pentru Dumnezeu, care este iubire.”

A vorbit apoi despre sentimentul de părăsire experimentat de Isus pe cruce. „De ce toate acestea? Încă o dată, pentru noi, ca să ne slujească. Pentru ca atunci când suntem puși la zid, când ne aflăm pe un drum închis, fără lumină și fără cale de ieșire, atunci când se pare că nici Dumnezeu nu răspunde, să ne amintim că nu suntem singuri. Isus a trăit părăsirea totală, cea mai străină situație pentru El, ca să fie în toate solidar cu noi. A făcut-o pentru mine, pentru tine, pentru noi toți, ca să ne spună: ‘Nu te teme, nu ești singur! Am trăit toată dezolarea ta ca să fiu întotdeauna alături de tine’. Iată până unde ne-a slujit Isus, coborând în abisul suferințelor noastre cele mai grele, până la trădare și părăsire.”

Sfântul Părinte a continuat cu câteva îndemnuri: „Suntem pe lume ca să îl iubim pe El și pe alții. Restul trece, aceasta rămâne. Drama prin care trecem în aceste timpuri ne mână să luăm în serios ceea ce este serios, să nu ne pierdem în lucruri fără preț; să redescoperim că viața nu folosește dacă nu slujim. Pentru că viața se măsoară după iubire. Așadar, în aceste zile sfinte, acasă, să stăm înaintea Crucifixului, priviți Crucifixul, măsura iubirii lui Dumnezeu pentru noi.” Rugăciunea noastră, a spus Papa, să ceară „harul de a trăi pentru a sluji”. „Să căutăm să îi contactăm pe cei care suferă, pe cei singuri și nevoiași. Să nu ne gândim numai la ceea ce ne lipsește, să ne gândim la binele pe care putem să îl facem.”

La final s-a oprit și la Ziua Tineretului, care este marcată de regulă în Duminica Floriilor. Adresându-se direct tinerilor le-a spus: „Dragi prieteni, priviți la adevărații eroi, care în aceste zile vin la lumină: nu sunt cei care au celebritate, bani și succes, dar cei care se dăruiesc pe sine ca să îi slujească pe alții. Simțiți-vă chemați să puneți în joc viața! Nu vă fie teamă să o cheltuiți pentru Dumnezeu și pentru alții: veți avea de câștigat! Pentru că viața este un dar care se primește dăruindu-se. Și pentru că bucuria cea mai mare este spui DA iubirii, fără condiții și fără ezitări. A spune DA iubirii, fără condiții și fără ezitări. Cum a făcut Isus pentru noi.”

Exprimaţi-vă opinia