Liturghie în capela Casei Santa Marta

02.04.2020, Vatican (Catholica) – „Aceste zile de durere și tristețe scot în evidență atâtea persoane și probleme nevăzute”. Joi, 2 aprilie 2020, la Sfânta Liturghie celebrată în Casa Santa Marta din Cetatea Vaticanului, Papa Francisc a anunțat că se roagă în mod special pentru toate persoanele care, asemenea celor fără adăpost, întâmpină suferințe mai mari în această perioadă de încercare din cauza pandemiei de coronavirus. În predica la Liturghie, Papa a amintit că suntem creștini pentru că am fost aleși de Dumnezeu ca să împlinim făgăduințele legământului Său. Trei păcate sunt deosebit de periculoase, din această perspectivă, pentru vocația noastră creștină.

„În ziare, astăzi, este o fotografie care ajunge la inimă: numeroși oameni fără adăpost dintr-un oraș, culcați pe jos într-o parcare și privind cu atenție. În zilele noastre sunt foarte mulți oameni fără adăpost. Să îi cerem Sfintei Tereza de Calcutta să retrezească în noi simțul apropierii față de atâtea persoane care, în societate, în viața normală, trăiesc nevăzute dar, ca aceia fără adăpost, în momentul crizei, ies în acest fel la vedere”. Cu această intenție de rugăciune, anunțată la începutul slujbei, Papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie, comentând în predică lecturile biblice ale zilei: Geneză 17,3-9 și Ioan 8,51-59.

În ambele pericope ale Sfintei Scripturi apare figura patriarhului Abraham, dar și legământul cu Dumnezeu, pe care Isus a venit să îl „refacă” iertând păcatele noastre. Trei sunt păcatele care, a amintit Papa, ne îndepărtează de făgăduințele lui Dumnezeu: a nu accepta alegerea Sa, adorând idolii; a nu spera în făgăduința Sa și a uita de legământul Său. „Domnul își aduce întotdeauna aminte de legământul Său: am repetat aceasta la Psalmul responsorial. Domnul nu uită, nu uită niciodată”. „Fidelitatea Sa față de Abraham”, a continuat Papa, făcând referință la prima lectură biblică a zilei, „este memoria făgăduințelor pe care le-a făcut. Dumnezeu l-a ales pe Abraham ca să înceapă un drum… În faptul alegerii, Dumnezeu i-a făgăduit o moștenire și astăzi, în pericopa din Cartea Genezei, se face un pas mai înainte. ‘Iată, Eu închei legământul Meu cu tine’ (v.4)… Alegerea, promisiunea și legământul sunt cele trei dimensiuni ale vieții de credință, cele trei dimensiuni ale vieții creștine”.

„Fiecare dintre noi este ales, nimeni nu alege să fie creștin dintre posibilitățile pe care i le oferă ‘piața’ religioasă; el este ales. Noi suntem creștini pentru că am fost aleși. În această alegere există o făgăduință, este o promisiune de speranță, iar semnul este fecunditatea: ‘Abraham, vei fi tatăl unei mulțimi de popoare și… vei fi fecund în credință. Credința ta va înflori în fapte, în fapte bune, în fapte de fecunditate, o credință fecundă. Dar tu – al treilea pas – trebuie să ții legământul cu Mine’. Legământul înseamnă fidelitate, înseamnă a fi credincios. Am fost aleși, Domnul ne-a dat o promisiune, acum ne cere un legământ. Un legământ de fidelitate.”

Sfântul Părinte a continuat: „Un om este creștin nu pentru că poate să arate certificatul de la Botez; aceasta este o hârtie. Tu ești creștin dacă spui DA alegerii pe care Dumnezeu a făcut-o în privința ta, dacă mergi după promisiunile pe care Domnul ți le-a făcut și dacă trăiești o alianță cu Domnul: aceasta este viața creștină. Păcatele drumului sunt întotdeauna împotriva acestor trei dimensiuni: a nu accepta alegerea, drept care noi alegem atâția idoli, atâtea lucruri care nu sunt ale lui Dumnezeu; a nu accepta speranța promisiunii, a merge, a privi de departe promisiunile, de multe ori – după cum spune Scrisoarea către Evrei – salutându-le de departe și a face ca promisiunile să fie legate astăzi cu idolii mărunți pe care noi îi facem; în fine a uita legământul, a trăi fără legământ, ca și cum am fi fără legământ”.

„Fecunditatea este bucurie”, a încheiat Pontiful, „acea bucurie a lui Abraham care a văzut ziua lui Isus și era plin de bucurie. Aceasta este revelația pe care cuvântul lui Dumnezeu ne-o dă astăzi cu privire la existența noastră creștină. Să fie, așadar, asemenea vieții Părintelui nostru: conștient de a fi ales, bucuros să meargă către o promisiune și credincios în împlinirea alianței”. După nelipsitul moment de adorație de la sfârșitul Sfintei Liturghii, Papa Francisc a dat binecuvântarea euharistică, invitându-i pe cei care urmăreau prin mijloacele de comunicare să facă Împărtășania spirituală. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News Romania)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia