Contemplând Crucifixul și desoperind în El toată durerea lumii actuale, mă întreb: cum pot aduce alinare în mijlocul atâtor suferințe? Cum pot face ca surâsul lui Cristos să înflorească pe chipurile oamenilor atât de încercați?
Și l-am întrebat pe Isus: care este motivul atâtor suferințe? Ce anume provoacă atâta durere inimii Tale? Există ceva ce ți-ar putea consola inima străpunsă?

Știind că inima lui Isus este o inimă iubitoare, plină de compasiunea Tatălui și că cea mai mare dorință a Lui este să facă cunoscut adevăratul chip al Tatălui, m-am gândit spontan la o legătură dintre doi tineri care se întâlnesc și au intenții serioase legate de viitorul lor împreună.

De-a lungul timpului, o dată ce relația lor devine mai profundă și se cunosc mai bine, crește între ei și sentimentul de legătură reciprocă. Această legătură se transformă în iubire și, cu cât această iubire este mai sinceră și mai îngrijită, cu atât ea devine mai intensă. Iubirea este dornică să se exprime și să comunice până la punctul culminant, când se transformă în durere datorită intensității ei.

Ajunsă la acest punct, întreaga persoană se dăruiește: se pune în serviciul celuilalt, caută Binele persoanei iubite, nutrește în ea dorința de a se dărui și numai așa își găsește alinare. În sfârșit, ea experimentează comuniunea, devine una cu persoana iubită.
Inima lui Isus este o explozie infinită a iubirii milostive a Tatălui care se simte ușurată atunci când comunică, când dăruiește iubire. Oare va găsi Isus inimi disponibile care să primească o astfel de iubire?

Isus nu dorește să ne ofere un simplu sentiment sau să ne comunice o plăcere, ci ne oferă darul iubirii milostive a Tatălui. Și ca să putem primi acest Dar, trebuie să ne recunoaștem sărăcia interioară și să acceptăm faptul că suntem păcătoși, asemenea unui deșert lipsit de viață. Să conștientizăm ca avem nevoie de iubirea milostivă a Tătălui pentru a ne trăi viața din plin.

Doar prin intermediul acestui Dar vital vom redescoperi adevăratul chip al Tatălui, acel chip pe care diavolul ni l-a furat amăgindu-ne să mâncăm din fructul oprit.
Să ne ajutăm reciproc în cunoașterea deșertului propriu: strarea de păcat, distanțarea de Dumnezeu și de aproapele și să-I permitem lui Isus să poată turna apa Sa tămăduitoare asupra noastră. Apă care să readucă viață în deșertul nostru, precum și alinare inimilor nostre străpunse împreună cu inima Sa.

Mulțumim din inimă lui Isus și Tatălui pentru acest Dar incomparabil și absolut gratuit.

P. Olivo Bosa Sj și comuntatea Centrului Manresa.

Exprimaţi-vă opinia