Cardinalul Mauro Piacenza

20.03.2020, Vatican (Catholica) – Penitențeria Apostolică a Vaticanului a stabilit că persoanele cu COVID-19 și cei care îi îngrijesc, inclusiv personalul medical și membrii familiei, precum și cei ce se roagă pentru ei, pot primi indulgența plenară în anumite condiții. Anunțată vineri, indulgența plenară este dată catolicilor care, infectați cu coronavirus sau în carantină acasă sau la spital, participă la o devoțiune precum Rozariul sau Calea Crucii. Catolicii din lumea întreagă ce se roagă pentru încetarea pandemiei, pentru vindecarea bolnavilor și pentru odihna veșnică a celor decedați, pot primi de asemenea indulgența, conform decretului.

Indulgențele plenare, care șterg toate pedepsele temporare datorate păcatului, cer detașarea totală de păcat. În acest caz, persoana trebuie să îndeplinească și condițiile obișnuite pentru indulgențe, adică Spovada sacramentală, primirea Euharistiei și rugăciunea la intențiile Papei, având dorința de a împlini aceste condiții imediat ce este posibil. Alte devoțiuni care pot aduce primirea indulgenței, spune Penitențeria, sunt participarea la Liturghie prin internet și recitarea Crezului, a rugăciunii Tatăl nostru și o invocare pioasă a Fecioarei Maria, oferind această încercare în spiritul credinței în Dumnezeu și al iubiri pentru semeni.

Lucrătorii medicali și membrii familiei care s-au expus riscului contaminării prin îngrijirea celor bolnavi de COVID-19 pot primi de asemenea indulgența, în aceleași condiții, citându-se cuvintele lui Isus: „Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să își dea viața pentru prietenii săi” (In 15,13). Indulgența este dată prin autoritatea Pontifului Suprem, printr-un decret semnat de Cardinalul Mauro Piacenza, cel ce conduce Penitențeria Apostolică. Pentru a primi indulgența, respectând din nou cerințele obișnuite, catolicii care nu suferă din cauza virusului trebuie să ofere cel puțin o jumătate de oră de adorație în fața Preasfântului Sacrament sau o jumătate de oră de rugăciune cu Scriptura sau recitarea Rozariului ori a Coroniței Milostivirii divine, „implorând de la Dumnezeu Atotputernicul încetarea epidemiei, ajutorul pentru cei care sunt afectați de ea și mântuirea veșnică a celor pe care Domnul i-a chemat la sine”.

„Momentul prezent în care se află întreaga omenire, amenințată de un virus invizibil și ascuns, care de mult timp a intrat cu prepotență să facă parte din viața tuturor, este ritmat zi după zi de frici neliniștitoare, noi incertitudini și mai ales suferință fizică și morală răspândită”, citim în decret. Despre cei în pragul despărțirii de această viață, se spune: „Biserica se roagă pentru cel care s-ar afla în imposibilitatea de a primi sacramentul Ungerii Bolnavilor și al Viaticului, încredințând Milostivirii divine pe toți și pe fiecare în virtutea comuniunii sfinților și acordă credinciosului indulgența plenară aflat în ceasul morții, cu condiția să fie dispus cum se cuvine și să fi recitat obișnuit în timpul vieții vreo rugăciune (în acest caz Biserica suplinește cele trei condiții obișnuite cerute). Pentru obținerea acestei indulgențe este recomandabilă folosirea crucifixului sau a crucii.”

Decretul se încheie astfel: „Fericita pururea Fecioară Maria, Mama lui Dumnezeu și a Bisericii, Tămăduitoarea bolnavilor și Ajutorul creștinilor, Avocata noastră, să ajute omenirea suferindă, respingând de la noi răul acestei pandemii și dobândindu-ne tot binele necesar pentru mântuirea și sfințirea noastră!”

Exprimaţi-vă opinia