12.03.2020, București (Catholica) – Conferința Episcopală Română a publicat ieri „o scrisoare de încurajare și de clarificare” privind noile măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, publicat pe BisericaCatolica.ro. Comunicatul constată situația specială în care ne aflăm actualmente și vine cu câteva sugestii concrete, printre care înmulțirea numărului de Liturghii, acolo unde numărul de credincioși care participă în mod obișnuit depășește maximul de 100 prevăzut de autorități, respectiv apelarea la transmisiunile online. Se atrage atenția asupra persoanelor cu nevoi speciale, dar se vorbește și despre datoria civică a respectării carantinei sau autoizolării, după cum cer autoritățile.

„Iubiți credincioși, dragi persoane consacrate, dragi preoți, în acest an, Postul Mare capătă pentru noi, creștinii o dimensiune neașteptată, datorită pandemiei cu coronavirus, care ne pune în fața fragilității vieții și ne provoacă la responsabilitate și solidaritate”, citim în comunicat. „Ca Păstori, asigurându-vă de rugăciunea noastră, dorim să vă exprimăm grija noastră părintească, să vă adresăm un cuvânt de încurajarea în acest timp de încercare și să vă împărtășim câteva îndemnuri și decizii necesare pentru a ne trăi viața de credință, în perioada următoare, ținând cont de măsurile de prevenție luate de autoritățile din țara noastră. Respectând deciziile autorităților, privitoare la numărul maxim de participanți la evenimente desfășurate în spații închise, recomandăm parohiilor să caute să se organizeze pentru a facilita participarea în mod eșalonat a credincioșilor la Sfintele Liturghii și la alte reuniuni ocazionate de activități parohiale, iar acolo unde este necesar, preoții să suplimentele numărul de Liturghii și/sau să caute alte soluții (ex: în aer liber).”

Comunicatul continuă subliniind opțiunile din spațiul online: „Pentru a veni în întâmpinarea celor care nu pot participa la Sf. Liturghie în biserici și capele, s-au făcut demersuri pe lângă Televiziunea publică pentru transmisia în direct a Sfintei Liturghii duminicale, din Catedrala Sf. Iosif din București. Sfânta Liturghie în rit romano-catolic va putea fi urmărită atât la televizor, cât și pe canalul de YouTube al Televiziunii publice și pe TVR+. Programul acestor transmisii, ca și cel în alte limbi materne sau în alte rituri, va fi comunicat ulterior prin mijloacele de comunicare socială ale Diecezelor și Eparhiilor noastre. Radio Maria în limba română și Mária Rádió Erdély în limba maghiară sunt alte mijloace de unire în rugăciune și la Sfintele Liturghii transmise în diferitele limbi și rituri. Încurajăm, de asemenea, parohiile și comunitățile religioase să folosească mijloacele de comunicare socială pentru a păstra comuniunea în rugăciune cu credincioșii și să îi informeze pe credincioși de posibilitățile pe care le au pentru a trăi, chiar dacă într-o manieră mediată, dimensiunea comunitară a vieții de credință.”

Atenția se îndreaptă apoi spre nevoiași și spre regulile de igienă. „Încurajăm parohiile, congregațiile religioase, asociațiile de laici care desfășoară activități social-caritative, să îi ajute pe cei aflați în nevoie, în această perioadă, pe vârstnici, persoanele bolnave, singure, care nu pot ieși din casele lor. Preluând îndemnul Papei Francisc, îi încurajăm pe preoți să răspundă cu grijă paternă solicitării bolnavilor și familiilor lor, administrându-le Sacramentele acelora care le cer. Asta înseamnă și asumarea responsabilității prezenței constante în mijlocul comunității păstorite, evitându-se călătoriile. Pentru a reduce riscul răspândirii infecției, în biserici și capele trebuie dezinfectate suprafețele atinse frecvent. De asemenea, în sacristii trebuie să existe dezinfectant: înaintea fiecărei celebrări, nu numai preotul, dar și ministranții și sacristanii trebuie să-și dezinfecteze mâinile, mai ales în vederea momentului împărtășaniei când preoții trebuie să fie foarte atenți. Cât privește concelebrarea, preoților se recomandă împărtășania per intinctionem.”

„Insistăm ca toate persoanele care s-au întors în țară din zonele afectate de Covid-19 să colaboreze cu autoritățile și să respecte indicațiile pe care le primesc în ce privește regimul de carantină sau autoizolare. De asemenea, îi rugăm pe toți – laici, persoane consacrate, preoți – să respecte măsurile de prevenție recomandate sau impuse de autorități, și să se informeze numai din surse oficiale, în ce privește epidemia cu Coronavirus. În această perioadă dificilă, atât pentru viața personală și socială, cât și comunitar-religioasă, să îi însoțim cu rugăciunea noastră pe toți cei afectați de acest virus, pe familiile lor, cadrele medicale și personalul din instituțiile care sunt implicate în combaterea epidemiei. În acest sens, se pot face și rugăciuni speciale la Sf. Liturghie, iar la sfârșitul celebrărilor recomandăm una dintre rugăciunile propuse în anexă.”

Comunicatul se încheie astfel: „Vă încredințăm pe voi toți, familiile și prietenii voștri, țara noastră și lumea întreagă ocrotirii Sfântului Iosif, soțul Preacuratei Fecioare Maria și Tatăl purtător de grijă al lui Isus, a cărui sărbătoare o prăznuim în luna martie. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți, să binecuvânteze țara și poporul nostru!” Comunicatul este semnat de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, în calitatea sa de președinte al Comisiei pentru Operatorii Sanitari din cadrul Conferinței Episcopilor din România.


Sursa: https://www.bisericacatolica.ro/

Exprimaţi-vă opinia