20.02.2020, Vatican (Catholica) – Într-o scrisoare adresată Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană, trei Cardinali au făcut apel la ajutor pentru ca refugiații care se află pe insula Lesbos și în alte tabere de primire a lor din Grecia să fie transferați în alte țări europene. Într-o scrisoare adresată președinților Conferințelor Episcopale, Cardinalul Jean-Claude Hollerich SJ, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), evidențiază îngrijorarea Papei Francisc pentru cei peste 20.000 de adulți și 1.100 de minori neînsoțiți care trăiesc în structuri precare și aglomerate „în Europa, dar în afara societății europene”. Scrisoarea este semnată și de Cardinalii Michael Czerny SJ, subsecretar al Secțiunii pentru Migranți și Refugiați din Departamentul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale; și Konrad Krajewski, elemosinierul Sfântului Părinte.

Scrisoarea începe prin a aminti de discursul de la rugăciunea Angelus din 6 septembrie 2015, când Papa Francisc a făcut un apel „la parohiile, comunitățile religioase, mănăstirile și hramurile din întreaga Europă, ca acestea să exprime Evanghelia într-un mod concret și să găzduiască o familie de refugiați”. În acea perioadă, Sfântul Părinte a cerut și sprijinul tuturor Episcopilor europeni pentru apelul său, amintind că „Mila este al doilea nume al Iubirii”. „Încurajată de cuvintele Sfântului Părinte, această cale a devenit – pe lângă faptul că este o datorie creștină – și o invitație din inimă a întregii Biserici pentru a trezi noi energii evanghelice de bun venit în fiecare dintre țările membre ale Uniunii Europene”, scriu Cardinalii. Aceștia sugerează Conferințelor Episcopale „să cadă de acord asupra unui proiect pentru un coridor umanitar din Lesbos și din alte tabere de primă primire din Grecia, în colaborare cu guvernele lor individuale”.

Cardinalii remarcă experiența de succes în relocarea și integrarea familiilor de refugiați în Cetatea Vaticanului și în Arhiepiscopia de Luxemburg și invită Biserica din Uniunea Europeană „să nu rămână indiferentă” și să redea speranța acestor persoane. Scrisoarea este însoțită de documentul „Orientări privind procedura de transfer a solicitanților de azil și a refugiaților din Grecia într-o țară europeană”, care oferă baza legală pentru un proiect de relocare pe tot continentul și propune o modalitate concretă de realizare a acestuia. Acest document a fost pregătit de Comunitatea Sant’Egidio și oferă Conferințelor Episcopale informațiile tehnice necesare pentru a primi și integra aceste persoane și familii.

Sursa: Vatican News

Exprimaţi-vă opinia