CALEA UCENICULUI (11)

Publicatla 27 January 2020

11. FIUL OMULUI ARE PUTEREA DE A IERTA PĂCATELE PE PĂMÂNT (Mc. 2,1-12)

1 Când a intrat din nou în Cafarnaum, după câteva zile, s-a auzit că el este în casă. 2Mulți s-au adunat, așa încât nu mai era loc nici înaintea ușii, iar el le vestea cuvântul. 3Au venit la el aducând un paralizat purtat de patru [bărbați]. 4Și, neputând să-l aducă până la el din cauza mulțimii, au desfăcut acoperișul unde era el și, după ce au făcut o deschizătură, au lăsat în jos targa pe care zăcea paralizatul. 5Văzând Isus credința lor, i-a spus celui paralizat: „Fiule, îți sunt iertate păcatele!” 6Stăteau acolo unii dintre cărturari care se întrebau în inimile lor: 7„De ce vorbește acesta astfel? Spune blasfemie! Cine poate să ierte păcatele decât singur Dumnezeu?” 8Îndată ce a cunoscut Isus în duhul său că ei se întreabă astfel în sine, le-a spus: „De ce vă întrebați [astfel] în inimile voastre? 9Ce este mai ușor: a spune celui paralizat «Păcatele îți sunt iertate!», sau a spune «Ridică-te, ia-ți targa și umblă!»? 10Însă, ca să știți că Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ – i-a spus celui paralizat – 11îți spun: ridică-te, ia-ți targa și du-te la casa ta!” 12El s-a ridicat și îndată, luându-și targa, a ieșit în fața tuturor așa încât toți erau uimiți și-l glorificau pe Dumnezeu, spunând: „Niciodată nu am văzut așa ceva.

Contextul mesajului

’’Fiul omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ’’ spune Isus. ’’Asemenea lucruri n-am văzut niciodată’’, exclamă toți în cor. Numai Dumnezeu poate vindeca lepra (2Rg 5,7); numai el poate ierta păcatele. Dacă lepra este boala mortală care distruge exteriorul, păcatul este boala mortală care distruge interiorul omului: este o paralizie care îl împiedică să ajungă la Dumnezeu. Isus purifică viața noastră de moarte tocmai iertând păcatul și punându-ne din nou pe drumul nostru. Încă de la începutul slujirii sale în Galileea, Isus se află într-un conflict cu autoritățile religioase.

În aceste dispute se revendică libertatea creștină față de robia legii și se rezolvă problema arzătoare pentru comunitatea creștină: care este statul la masă cu cei păcătoși; răspunsul stă în recunoaşterea puterii lui Isus: El a venit să ne dea acele daruri pe care legea nu ni le putea da şi să simțim nevoia de ele: să ne facă să iubim. Numai în iertare, descoperind și primind iubirea sa gratuită, devenim capabili de a iubi așa cum suntem iubiți.

Legea este bună pentru că distinge binele de rău, viața de moarte. Dar nu mântuiește pe nimeni; ba mai mult, ne condamnă pe toți, pentru că urmăm calea răului și a morții. Inima care recunoaște adevărul nu se minte pe sine, este mereu îndurerată, convinsă că este păcătoasă.

Funcția legii este indispensabilă pentru a ne conduce mereu în fața iertării lui Dumnezeu și numai acolo este depășită. Dumnezeu este iubire pură și har; are grijă de boala mea și de moartea mea; în loc să mă excludă, mă atinge ca și pe lepros; în loc să mă condamne, mă iartă ca și pe paralitic.

În această relatare este în joc atât adevărata imagine a lui Dumnezeu, care este milostivire și iertare, cât și divinitatea lui Isus, care are puterea de a ierta păcatele și mântuirea omului.

Isus este Fiul omului care are pe pământ puterea lui Dumnezeu: de a ierta păcatele.

Ucenicul este acela care, prin credință, se știe iertat și grațiat de Isus. Nu se mai simte despărțit, ci reconciliat cu Dumnezeu, cu sine și cu ceilalți. Biserica este înfățișată drept o casă cu porțile larg deschise către mulțimi, în a cărui centru stă Isus însuși și spre care se îndreaptă toți. Orice boală sau păcat cad asupra lui, El, care pe cruce va purta paralizia noastră. Astfel ne vom putea îndrepta spre casa Tatălui.

Exercițiu

1.Intru în rugăciune, așa cum s-a arătat în Introducere.

2. Mă reculeg luând aminte la locul descris: casa din Cafarnaum. Probabil aceeași cu a lui Petru, acolo unde Isus îi vindecase soacra.

3. Cer ceea ce vreau: Doamne, am văzut că „vrei” să ma curăț Dă-mi să știu că tu ai putere să ierți și îndepărtează de la mine păcatul ce mă paralizează. Vindecă-mi picioarele, ca să pot merge pe calea ta și să te urmez într-o viața ca a ta.

4. Trăgând folos, văd, ascult și privesc persoanele: cine sunt, ce spun, ce fac.

De notat:

casa blasfemiile
Cuvântul trezirea
iertarea păcatelor Fiul omului
chibzui putere

 

 

Pasaje utile:

  • Iob 4,2;
  • Is 54, 1-10;
  • 2 Cor 5, 14-21;
  • Rom 5, 6-11; 8, 31-39.

————————————–

11

Exprimaţi-vă opinia