Papa Francisc

23.01.2020, Vatican (Catholica) – Într-un mesaj adresat delegaților la Forumul Economic Mondial 2020, Papa Francisc a subliniat datoria guvernelor și a afacerilor de a pune binele persoanei umane deasupra puterii și profitului. „Premisa imperativă, care nu trebuie uitată niciodată, este că toți suntem membri ai aceleiași familii umane”, a spus el în mesajul din 21 ianuarie. „Obligația morală de a avea grijă unul de altul decurge din acest fapt, la fel ca și principiul de a plasa persoana umană, și nu căutarea puterii sau a profitului, în centrul politicilor publice”, a afirmat el.

Papa a deplâns viziunile care îi tratează pe ceilalți ca pe un mijloc de atins anumite scopuri și care sunt lipsite de solidaritate și de caritate, ceea ce duce la nedreptate. Dezvoltarea umană integrală înflorește doar atunci, a susținut el, „când toți membrii familiei umane sunt implicați și contribuie la urmărirea binelui comun”. A subliniat că „prea des viziunile materialiste sau utilitariste, uneori pe ascuns, alteori fățiș, duc la practici și structuri motivate în mare parte, sau chiar exclusiv, de interesul propriu”. „În căutarea unui progres autentic, să nu uităm că a călca peste demnitatea altei persoane înseamnă de fapt a-ți reduce propria valoare.”

Forumul Economic Mondial 2020 are loc în Davos-Klosters, Elveția, între 21 și 24 ianuarie. Întâlnirea anuală are 3.000 de participanți din întreaga lume. Mesajul Papei Francisc a fost adresat lui Klaus Schwab, președintele executiv al Forumului Economic Mondial și transmis de Cardinalul Peter Turkson, prefectul Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Integrale a Omului, care a participat la întâlnire din partea Vaticanului. În mesajul său, Papa a susținut că tema întâlnirii subliniază necesitatea confruntării numeroaselor probleme cu care se confruntă umanitatea. În ultimii 50 de ani au existat schimbări semnificative la nivel geopolitic, a menționat el, adăugând că „de multe dintre aceste evoluții umanitatea a beneficiat, în timp ce altele au avut efecte adverse și au creat semnificative lacune de dezvoltare”.

Deși provocările de astăzi sunt diferite decât cele de acum o jumătate de secol, mai multe principii rămân aceleași, precum primatul persoanei umane, a spus Pontiful. „Drept urmare, este necesar să mergem dincolo de abordările pe termen scurt tehnologice sau economice și să acordăm o atenție deplină dimensiunii etice în căutarea de angajamente pentru a prezenta problemele sau a propune inițiative pentru viitor.”

Exprimaţi-vă opinia