19.01.2020, Vatican (Catholica) – Mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, a participat vineri la o conferință de presă în Vatican de prezentare a primei Duminici a Bibliei, ce va fi celebrată pe 26 ianuarie. Este o inițiativă a Papei Francisc, din dorința ca toată „comunitatea creștină să se concentreze asupra marii valori pe care Cuvântul lui Dumnezeu o ocupă în existența ei zilnică” (Aperuit illis, 2). La 30 septembrie 2019, la împlinirea celor 1600 de ani de la moartea Sfântului Ieronim, mare specialist în Sfânta Scriptură și traducător în latină din textele originale, Papa a publicat scrisoarea apostolică „Aperuit illis” prin care a instituit această Duminică a Bibliei.

La conferința de presă, Mons. Fisichella a amintit diverse inițiative la nivel mondial legate de Biblie, subliniind apoi că „această Duminică a Bibliei se situează ca o inițiativă pastorală a Noii Evanghelizări, cu scopul de a reînsufleți responsabilitatea pe care o au credincioșii în cunoașterea Sfintei Scripturi și în menținerea ei vie printr-o operă de permanentă transmitere și înțelegere, capabilă să dea sens vieții Bisericii în diferitele condiții în care ajunge să se afle”. Apoi a prezentat în detaliu modul în care ziua va fi organizată la Vatican. Papa Francisc va prezida Liturghia din 26 ianuarie de la ora 10.00, în Bazilica San Pietro.

„Pe altarul papal va fi așezată cu această ocazie statuia Stăpânei Noastre de la Knock, patroana Irlandei, care va ajunge pentru această ocazie de la Sanctuar însoțită de o numeroasă reprezentanță de credincioși, conduși de Arhiepiscopul de Tuam, Mons. Michael Neary și de rectorul Sanctuarului, pr. Richard Gibbons. Corul sanctuarului se va alterna în animarea Sfintei Euharistii cu corul Capelei Sixtine. Alegerea acestei prezențe este aproape obligatorie pentru această Duminică. Așa cum se știe, apariția Fecioarei la Knock în 1879 este deosebit de sugestivă: Fecioara este însoțită de Sfântul Iosif și de Evanghelistul Ioan care indică altarul pe care domnește Mielul victorios, ca în viziunea din Apocalips. Fecioara Maria în această apariție nu vorbește; rămâne în tăcere, parcă indicând atitudinea fundamentală în fața misterului; și, totuși, toată apariția ‘vorbește’, pentru că în Ioan indică Evanghelia pe care suntem obligați să ne-o însușim și drumul care ne așteaptă în vederea timpurilor din urmă.”

„La încheierea celebrării euharistice, Papa Francisc va face un gest simbolic: va înmâna Biblia la 40 de persoane care reprezintă tot atâtea exprimări ale vieții noastră zilnic: de la episcop la străin; de la preot la catehete; de la persoane consacrate la un polițist și unei gărzi elvețiene; de la ambasadori din diferite continente la profesori universitari și învățători din școala primară și secundară; de la sărac la jurnalist; de la jandarm la deținutul care ispășește închisoarea pe viață în regim de semilibertate; de la câteva familii la Nicolò Zaniolo ca reprezentant al sportivilor; o vor primi și un reprezentant al Bisericilor Ortodoxe și al Comunităților evanghelice. Așadar, Sfânta Scriptură este încredințată tuturor pentru a indica atenția pe care suntem chemați să o avem față de Cuvântul lui Dumnezeu, pentru ca să nu rămână o carte în mâinile noastre, ci să devină mai degrabă o provocare continuă pentru ca să fie de rugăciune, citire, meditare și studiere. Această Duminică vrea să-i provoace pe toți creștinii să nu pună Biblia ca pe una din multele cărți în raftul din casă, poate acoperite de praf, ci un instrument care să trezească credința noastră.”

„La ieșirea din Bazilică, tuturor celor care vor participa, li se va înmâna ediția specială a Sfintei Scripturi, publicată pentru această ocazie și oferită prin generozitatea Editurii San Paolo spre care se îndreaptă recunoștința profundă. Pentru a ne pregăti să celebrăm această Duminică a Bibliei, a fost pregătit și un material ajutător în italiană, tradus deja în franceză, spaniolă, portughez și poloneză și în engleză, disponibil numai online, pe care parohii și lucrătorii pastorali îl vor putea folosi pentru a găsi idei și instrumente corespunzătoare pentru animarea acestei zile. După amiază, în Piața Navona, în frumoasa biserică ‘Sfânta Agneza’, de la 16.00 la 19.00, multe personalități reprezentând diferite categorii, se vor alterna pentru citirea continuă a Evangheliei lui Matei. Alegerea acestei Evanghelii depinde de faptul că este Evanghelia care va fi citită în duminicile din acest an și, de aceea, se prestează să fie introducere la rugăciunea și la meditația pe care credincioșii le vor avea în cursul anului 2020. Acest moment va fi animat de corul Diecezei de Roma. Cu această ocazie va fi publicată o ediție specială a Evangheliei lui Matei, care va fi distribuită celor prezenți.”

Mons. Fisichella a încheiat citând din scrisoarea apostolică „Aperuit illis”: „Fie ca duminica dedicată Cuvântului să poată crește în poporul lui Dumnezeu familiaritatea religioasă și asiduă cu Sfintele Scripturi, așa cum învăța deja autorul sacru în timpurile din vechime: «porunca aceasta este foarte aproape de tine, în gura ta și în inima ta, ca s-o împlinești» (Dt 30,14)”. Și a mai spus: „Deci o duminică prin care să redescoperim cine suntem și ce responsabilități avem în Biserică și în lumea de astăzi.”

Sursa: InfoSapientia.ro

Exprimaţi-vă opinia