15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale

Publicatla 15 January 2020

Mihai Eminescu

15.01.2020, București (Catholica) – România marchează anual pe 15 ianuarie Ziua Culturii Naționale, ancorând această inițiativă în ziua de naștere a lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889). În 2010, Parlamentul României a adoptat un proiect de lege în această privință pentru a avea „o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”. La rândul lor, autoritățile din R. Moldova au hotărât ca ziua de naștere a lui Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale. La fel au procedat și alte țări europene, care își marchează ziua culturii naționale la o dată semnificativă a personalităților care au lăsat o amprentă inconfundabilă în respectivul patrimoniu cultural.

La 170 de ani, așadar, de la venirea pe lume a lui Eminescu, numeroase manifestări sunt organizate în țară și în străinătate. La București, în Sala Mare a Ateneului Român, Academia Română a organizat sesiunea festivă „Sincroniile europene ale culturii române”. Președintele țării, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj omagial în care afirmă că „15 ianuarie celebrează creația eminesciană, cheia de boltă a identității noastre naționale”. Dintre celelalte inițiative semnalate de Agerpres, amintim, în ziua de naștere a celui care a scris poezia „La steaua”, și manifestările de la Observatorul Astronomic din Capitală, unde vizitatorii au posibilitatea de a explora cu mijloacele moderne tainele universului, sursă inepuizabilă pentru Eminescu. În fine, la Roma, institutul „Accademia di Romania” organizează pe scena Teatrului Flavio din Cetatea Eternă, un spectacol de poezie și muzică intitulat „Eminescu: Eu rămân ce-am fost, romantic”, cu participarea actorului Ion Caramitru și a clarinetistului Aurelian Octav Popa.

Nu putem încheia această știre fără a aminti că Papa Francisc, în cadrul vizitei efectuate pe 1 iunie 2019 la Iași, „s-a întâlnit”, în mod ideal, cu „poetul nepereche”. La marea cateheză adresată tinerilor și familiilor în fața Palatului Culturii din vechea capitală moldavă, Pontiful a preluat versul „Fiii tăi trăiască numai în frăție ca a nopții stele”, luat din poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, pentru a redeștepta valoarea fraternității pentru fiecare generație și între generații. Cu un firesc care a depășit orice așteptare, Pontiful argentinian a lansat, practic, în circuitul magisteriului catolic universal, un fragment semnificativ din inegalabilă creație a poetului român Mihai Eminescu.

„Toți înflorim când ne simțim iubiți. Pentru că iubirea prinde rădăcini și ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viața celorlalți. Așa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru național, care îi dorea dulcii sale Românii: ‘fiii tăi trăiască numai în frăție ca a nopții stele” (M. Eminescu, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”). Eminescu era mare, crescuse. Se simțea matur, mai mult, se simțea fratern și, de aceea, a dorit ca România, ca toți românii să fie fraterni precum stelele nopții. Noi aparținem unii altora, iar fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiți pe ceilalți. Toate celelalte sunt povești”, a spus el la Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile, Iași, 1 iunie 2019. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia