ADA – Atelier de „Dezlipit” Adicții

Publicatla 8 January 2020

După ce în primul semestru am explorat lumea simțurilor cu nebănuitul lor potențial spiritual, Școala la iezuiți vă invită acum să înaintați în apele adânci ale adicțiilor. Descrisă generic ca o disfuncție cerebrală care ne face să tânjim după o substanță sau comportament în speranța unei „răsplăți”, fără a ne gândi la consecințe, adicția cunoaște câteva „avataruri” care nu mai au nevoie de nicio prezentare: alcoolul, tutunul, drogurile, pornografia, jocurile, surfingul online.

Însă expresiile comportamentului adictiv sunt infinit mai numeroase: de la social media și cofeină, trecând prin dulciuri și shopping și ajungând până la chirurgie plastică, dependența sexuală sau chiar exercițiile de fitness, practic orice ne afectează echilibrul psiho-afectiv se poate transforma în adicție. Începe ca un pseudo-tratament împotriva unei dureri fizice sau sufletești. Răsplata primită când sorbi cu nesaț din pahar sau primești SMS-ul așteptat, sau situl căutat, sau gadgetul cumpărat, sau „șaptele” norocos de la zaruri te face să vrei mai mult.

Și așa devine ceva fără de care nu (mai) poți trăi. Asemenea unui partener de viață. Nu întâmplător, adicția vine de la ad-dicere, care literal înseamnă „să-ți dai cuvântul”, „să te promiți” sau mai bine zis „să te dedici” cuiva sau la altceva. Ca și cum te-ai căsători, uitând de fapt că ești deja făgăduit cuiva, oricare ar fi starea ta de viață. Astfel, dependența sfârșește printr-un surogat de relație, compromițând schimb cele mai puternice legături de viață, de familie, de credință.

De aceea, nimeni nu poate ieși singur dintr-o dependență adictivă, deoarece numai o relație autentică ne poate salva de o pseudo-relație, precum cele adictive. Și tocmai de aici subtitlul atelierului nostru: „Toate le pot în Acela care mă întărește” (Fil 4,13). Oricare ar fi tipul dependențelor de care suferim și felul remediilor la care apelăm, ajungem să descoperim că nu putem elibera singuri, tot astfel cum nu ne-am creat singuri. Cu această speranță, vă invităm la ADA – Atelierul de “Dezlipit” Adicții, care printr-o serie de mărturii și invitați specialiști din diferite domenii, ne va ajuta sa căutăm dezlipirea de ce ne robește ținând mai mult de Atotținătorul.

Cele cinci sesiuni ale Atelierului vor avea formatul deja binecunoscut al Școlii Bunului Simț și se vor desfășura la Centrul „Pedro Arrupe” în zilele de sâmbătă: 18 și 25 ianuarie, respectiv 1,8 și 22 februarie între orele 10-16.

Partea teoretică va fi continuată de Exerciții Spirituale în Viața obișnuită (EVO) în timpul Postului Mare.

Contribuția necesară bunei desfășurări a atelierului este de 50 de lei / persoană / sesiune. Pentru participanții care vor face un efort financiar pentru achitarea într-o singură tranșă, la prima întâlnire, a contribuțiilor aferente tuturor celor cinci sesiuni, oferta este de 200 de lei.

Totodată, cei care doresc să participe la acest atelier și întâmpină dificultăți financiare sunt rugați să ne contacteze prin email (scoala@iezuiti.ro) pentru a găsi soluția potrivită.

Înscrierile se fac pana pe 15 ianuarie, completand acest formular:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdhgCH8qNZk9mRmnR75NIzqpWdtDfW12lNJzETmpnp9bbjvTw/viewform

Vă așteptăm cu drag!

Exprimaţi-vă opinia