Rugăciunea Angelus

29.12.2019, Vatican (Catholica) – În sărbătoarea Sfintei Familii din Nazaret, duminică, 29 decembrie 2019, Papa Francisc a încurajat familiile să nu mai stea pe telefoane ci să discute unii cu alții. „Tu, în familia ta, știi să comunici sau ești ca acei copii la masă, fiecare cu telefonul, în timp ce discută pe chat? La acea masă pare să fie o tăcere ca și cum ar fi la Liturghie… Dar nu comunică între ei”, a spus Papa Francisc în discursul său de dinaintea rugăciunii Angelus recitate cu credincioșii din Piața San Pietro. ” Trebuie să reluăm dialogul în familie: părinții, copiii, bunicii și frații trebuie să comunice între ei… Aceasta este o temă de făcut astăzi, chiar în ziua Sfintei Familii”. Vă oferim textul discursului Sfântului Părinte, după traducerea făcută de pr. dr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro.

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Și cu adevărat, astăzi este o zi frumoasă… Celebrăm astăzi sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret. Termenul „sfântă” inserează această familie în cadrul sfințeniei care este dar al lui Dumnezeu însă, în același timp, este adeziune liberă și responsabilă la proiectul lui Dumnezeu. Așa a fost pentru familia din Nazaret: ea a fost total disponibilă la voința lui Dumnezeu.

Cum să nu rămânem uluiți, de exemplu, de docilitatea Mariei la acțiunea Duhului Sfânt care îi cere să devină Mamă a lui Mesia? Pentru că Maria, ca orice tânără femeie din timpul său, urma să concretizeze proiectul său de viață, adică să îl ia în căsătorie pe Iosif. Însă atunci când își dă seama că Dumnezeu o cheamă la o misiune deosebită, nu ezită să se proclame „slujitoarea” Sa (cf. Luca 1,38). Isus va preamări măreția ei nu atât pentru rolul său de Mamă cât pentru ascultarea ei față de Dumnezeu. Isus a spus: „Mai degrabă, fericiți sunt aceia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl păstrează!” (Luca 11,28), asemenea Mariei. Și atunci când nu înțelege pe deplin evenimentele care o implică pe ea, Maria în tăcere meditează, reflectă și adoră inițiativa divină. Prezența ei la picioarele crucii consacră această disponibilitate totală.

Apoi, în ce îl privește Iosif, Evanghelia nu ne prezintă un singur cuvânt: el nu vorbește, ci acționează ascultând. Este omul tăcerii, omul ascultării. Pagina evanghelică de astăzi (Matei 2,13-15.19-23) amintește de trei ori această ascultare a dreptului Iosif, cu referire la fuga în Egipt și la întoarcerea în țara lui Israel. Sub conducerea lui Dumnezeu, reprezentat de înger, Iosif îndepărtează familia sa de amenințările lui Irod și o salvează. Astfel, Sfânta Familie solidarizează cu toate familiile din lume obligate la exil, solidarizează cu toți cei care sunt constrânși să își abandoneze propria țară din cauza reprimării, a violenței, a războiului.

În sfârșit, a treia persoană a Sfintei Familii, Isus. El este voința Tatălui: în El, spune Sfântul Paul, nu a fost „da” și „nu”, ci numai „da” (cf. 2Corinteni 1,19). Și aceasta s-a manifestat în atâtea momente ale vieții Sale pământești. De exemplu, episodul la Templu când le-a răspuns părinților care îl căutau îngrijorați: „Nu știați că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu?” (Luca 2,49); repetarea Sa continuă: „Hrana Mea este să fac voința Celui care m-a trimis” (Ioan 4,34); rugăciunea Sa în Grădina Măslinilor: „Tată, dacă nu este posibil să treacă acest potir fără ca să-l beau, să se facă voința Ta” (Matei 26,42). Toate aceste evenimente sunt realizarea perfectă a înseși cuvintelor lui Cristos care spune: „Tu n-ai voit nici jertfă, nici ofrandă […] Atunci am zis: Iată, vin […] ca să fac voința Ta, Dumnezeule!” (Evrei 10,5-7; Psalmul 40,7-9).

Maria, Iosif, Isus: Sfânta Familie de la Nazaret care reprezintă un răspuns coral la voința Tatălui – cele trei componente ale acestei familii se ajută reciproc să descopere proiectul lui Dumnezeu. Ei se rugau, munceau, comunicau. Și eu mă întreb: tu, în familia ta, știi să comunici sau ești ca acei copii la masă, fiecare cu telefonul, în timp ce discută pe chat? La acea masă pare să fie o tăcere ca și cum ar fi la Liturghie… Dar nu comunică între ei. Trebuie să reluăm dialogul în familie: părinții, copiii, bunicii și frații trebuie să comunice între ei… Aceasta este o temă de făcut astăzi, chiar în ziua Sfintei Familii. Sfânta Familie să fie model al familiilor noastre, pentru ca părinții și copiii să se susțină reciproc în adeziunea la Evanghelie, fundament al sfințeniei familiei. Să încredințăm Mariei, „Regina familiei”, toate familiile din lume, în special pe cele încercate de suferință și de necaz, și să invocăm asupra lor ocrotirea sa maternă.

Exprimaţi-vă opinia